ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» планує побудувати східноєвропейський газовий хаб

«Нафтогаз» планує побудувати східноєвропейський газовий хаб

Підписання угоди щодо взаємодії між операторами газотранспортної системи України та Польщі може стати першим кроком до створення східноєвропейського газового хаба. У НАК «Нафтогазі» вже розглядають таку можливість.

НАК «Нафтогаз України» планує побудувати східноєвропейський газовий хаб. Поштовхом до цього стала Угода про взаємодію між операторами газотранспортної системи України та Польщі. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв, повідомляє прес-служба компанії.

На думку пана Коболева, реалізація такого проекту зможе підвищити стабільність роботи газотранспортних систем країн Східної Європи.

«Потужність хаба, який буде вирішувати завдання балансування, зберігання, перерозподілу надходження і постачання газу між Україною і країнами ЄС, може становити близько 20 млрд. кубометрів газу на рік. Його створення здатне задовольнити потреби у балансуванні поставок багатьох європейських країн, насамперед, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії», - зазначив він.

Окрім того, за його словами, проект допоможе створити загальноєвропейську гнучку інфраструктуру передачі газу. Східноєвропейський хаб поєднає Західну, Центральну, Східну Європу та країни Балтії та поглибить інтеграцію газотранспортних систем України та Європи.

Зауважимо, що «Нафтогаз» розглядає «Вишеградську четвірку», як ефективний майданчик для реалізації цього проекту.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, оператори газотранспортних систем  України та Польщі 17 грудня підписали Угоду щодо розширення систем газопроводів. Згідно цього документа планується інтеграція польських та українських газотранспортних систем задля збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу.

 
Коментарі (0)