ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНафтогаз планує перевести низку ТЕЦ на біопаливо

Нафтогаз планує перевести низку ТЕЦ на біопаливо

Компанія вже розробила трирічну стратегію модернізації цих ТЕЦ

 

 

 

Низка вітчизняних ТЕЦ хочуть перевести з газу на альтернативні види палива. Про це в інтерв'ю агенції "Інтерфакс-Україна" розповів Віталій Михайло, керівник ТОВ "Нафтогаз Тепло". Ця дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" управляє Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ (Львівська обл.) та очікує передачі їй в управління шести великих державних ТЕЦ (Дніпровської, Миколаївської, Криворізької, Херсонської, Одеської, а також Сєвєродонецької).

За словами Віталія Михайла, компанія вже розробила трирічну стратегію модернізації цих ТЕЦ. Вона передбачає залучення близько 900 млн. доларів інвестицій.

"Нафтогаз буде одним із співінвесторів. Але ми розраховуємо на фінансування з кількох джерел. Це можуть бути "зелені" облігації, які будуть емітовані або НАК або компанією "Нафтогаз Тепло", кредитні ресурси, залучені з міжнародних банківських установ", – сказав він. .

При цьому акцент при модернізації робитимуть на так званому "зеленому переході" з максимальним використанням відновлюваних джерел енергії замість газу.

"Кожен наш об'єкт – це локальна історія, яка розглядатиметься індивідуально. Але підхід буде один: максимальна частка ВДЕ та мінімальна частка метану, – наголосив Віталій Михайло. – Зараз орієнтуємось на модель комбінованих потужностей, набір яких залежить від регіону: це може бути вітер або сонце з батарейними системами зберігання енергії або котлами на паливі.

Як приклад він навів досвід Данії, яка близько 70% теплової енергії отримує від ВІЕ та біомаси.

За словами керівника "Нафтогаз Тепло", кожна ТЕЦ має біля себе достатні майданчики для розміщення сонячних та вітряних електростанцій, а також можливості їх підключення після повної модернізації. Постачання ж біосировини, а також спеціально переробленого сміття, як палива, компанія пропонує місцевим виробникам.

"Ми зараз знаходимося в режимі формулювання моделі партнерських відносин: є, наприклад, місцевий малий бізнес, який знатиме, що компанії для виробництва тепла та електроенергії потрібна щорічно певна кількість біосировини. Нехай це буде тріска чи солома, у виробництво яких підприємці можуть інвестувати та будувати свій стійкий бізнес", – сказав Михайло.

Він також наголосив на готовності компанії підписувати довгострокові контракти, наприклад, на 10 років, щоб партнери могли інвестувати гроші в розвиток свого бізнесу.

Водночас, компанія не зможе відмовитися від споживання метану в один момент: як резервні та балансувальні потужності планує використовувати газопоршневі двигуни, наголосив Віталій Михайло. Але у перспективі метан на ТЕЦ може замінити водень.

 

 

 
Коментарі (0)