ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз»: Погрози «Газпрому» - політичний блеф

«Нафтогаз»: Погрози «Газпрому» - політичний блеф

«Нафтогаз» вважає погрози російського газового монополіста «Газпрому» щодо розриву через 3 роки «газових» зв’язків з Європою політичним блефом. Відтак, «Газпром» наполягає на будівництві європейцями газопроводів в обхід України.

НАК «Нафтогаз України» вважає погрози «Газпрому» Європі щодо поставок газу через турецький газовий коридор такими, що не мають економічного сенсу. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Намір «Газпрому» різко перервати багаторічні відносини з Євросоюзом, якщо європейці не почнуть в терміновому порядку будувати газопроводи, щоб приймати російський газ на турецько-грецькому кордоні, позбавлені економічного сенсу і викликають подив. Це політичний блеф», - сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відтак, на думку пана Коболєва, російські намагання змусити європейців будувати газопроводи в обхід України є лише засобом позбавлення європейських споживачів надійного газового транспортера. Крім того, для будівництва газопроводів до грецько-турецького кордону, звідки Росія пропонує країнам Європи транспортувати «блакитне» паливо, потрібно мільярди доларів інвестицій. Така пропозиція «Газпрому» не дає жодних переваг для європейських споживачів, а лише збільшує технічні ризики, адже підводний газопровід менш надійний, ніж наземний.

«Компанія чітко дотримується брюсельських домовленостей, спрямованих на забезпечення стабільності поставок російського газу через Україну до країн ЄС. Технічні можливості транзитної системи України не мають аналогів для транспортування російського газу в ЄС», - зазначають у «Нафтогазі».

Зокрема, ЄБРР і МФК нещодавно схвалили виділення кредиту, який дозволить підвищити ефективність роботи системи України і зробити її ще більш надійною.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, «Газпром» побоюється за транзит газу через відбір «Нафтогазом» палива із ПСГ. Крім цього, монополіст заявляє про менші поставки газу «Нафтогазом» ніж ті, що були обговорені під час брюссельських домовленостей.

 
Коментарі (0)