ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» поставив ультиматум Росії

«Нафтогаз» поставив ультиматум Росії

Українська сторона поставила «Газпрому» ультиматум – або РФ йде на поступки перед «Нафтогазом», або вона має визнати, що використовує газ як політичну зброю.

«Газпром» має погодитися на запропоновані українською стороною зміни у «газових» відносинах, або визнати, що використовує блакитне паливо як політичну зброю. Про це йдеться у роз’ясненні «Нафтогазу» щодо позиції української сторони щодо переговорів з РФ, розміщеному на сайті НАКу.

«Єдиною причиною відмови «Газпрому» вносити запропоновані зміни до транзитного контракту може бути тільки прагнення обмежити доступ України до європейського ринку для диверсифікації поставок газу – щоб продовжувати практику принаймні останніх десяти років, коли «Газпром» виступає монопольним постачальником газу в Україну, і таким чином, змушує Україну або нести економічні збитки, або погоджуватися на політичні поступки», – йдеться в повідомленні.
 
Крім того, у «Нафтогазі» роз’яснили свою позицію щодо ціни на газ: «На період до винесення рішення арбітражу ціна газу буде дорівнювати ціні на європейських газових біржах (хабах) за мінусом вартості транспортування з кордону РФ до цих хабів».
 
Також, українська сторона згадала питання «газової» заборгованості перед РФ. «На період до винесення рішення арбітражу борги можуть бути сплачені українською стороною тільки за тимчасовою ціною», – йдеться в повідомленні.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в ході «газових» переговорів Україна-Росія-ЄС насамперед необхідно обговорювати погашення заборгованості України за російський газ. Це питання є найбільш важливим. Врегулювання суперечки України і РФ щодо ціни на «блакитне» паливо може почекати. Такої думки дотримується Міністр енергетики та вугільної промисловості РФ Олександр Новак.
 
Коментарі (0)