ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія «тікає» від обговорення ціни на газ для України

Росія «тікає» від обговорення ціни на газ для України

У Росії вважають, що предметом обговорення на «газових» переговорах має бути погашення заборгованості України за «блакитне» паливо, адже це найбільш важлива проблема для них.

В ході «газових» переговорів Україна-Росія-ЄС насамперед необхідно обговорювати погашення заборгованості України за російський газ. Це питання є найбільш важливим. Врегулювання суперечки України і РФ щодо ціни на «блакитне» паливо може почекати. Такої думки дотримується Міністр енергетики та вугільної промисловості РФ Олександр Новак, передає РИА «Новости».

«Найголовніше треба повернутися, в першу чергу, до питання заборгованості, тому що ми весь час говоримо про ціну на газ, а про заборгованість - ніби вже її подарували, насправді це основне питання», - наголосив пан Новак.
 
Крім того, за словами Міністра, РФ не підтримує пропозицію України щодо диференціації цін на російський газ в залежності від пори року. Олександр Новак нагадав, що раніше українська сторона запропонувала купувати газ 320 дол. за тис. кубометрів в літній період і за ціною 380 дол. за тис. куб. м взимку.
 
«Ціна, яка озвучувалася, це 320-380 доларів, в залежності від пори року, мені здається, ми зараз не повинні говорити про це, контракт так збудований, що ми не можемо встановлювати дві ціни», - прокоментував Міністр пропозицію України щодо диференціації цін на російський газ.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 29 серпня в Москві пройшла зустріч Міністра енергетики РФ Олександра Новака і єврокомісара з енергетики ЄС Гюнтера Еттінгера. Основні теми обговорення: забезпечення безпеки транзиту газу в Європу через територію України, правові та технічні аспекти реалізації проекту «Південний потік», а також - доступ ВАТ «Газпром» до повної потужності газопроводу OPAL.
 
У ході двосторонньої зустрічі в Москві Міністр енергетики РФ і єврокомісар з енергетики ЄС зійшлися на думці, що Україна з початком опалювального сезону буде несанкціоновано відбирати транзитний газ для своїх потреб.
 
Крім того, під час зустрічі глава Міненерго Росії Олександр Новак заявив, що «Газпром» готовий надати НАК «Нафтогазу» знижку в 100 дол. до арбітражного рішення про ціну поставок російського газу в Україну. Таким чином, ціна на блакитне паливо буде знижена до 385,5 дол. за тис. куб. м.
 
Проте, українська сторона не оцінила «широкого жесту» РФ щодо знижки в 100 дол. на російське паливо і назвала її дискримінаційною, адже це означає, що Москва вважає справедливою і ринковою ціну палива для України 485 дол. за тис. куб. м.
 
Коментарі (0)