ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНафтогаз позивається до Росії з вимогою відшкодування за вкрадені активи в Криму

Нафтогаз позивається до Росії з вимогою відшкодування за вкрадені активи в Криму

НАК «Нафтогаз України» позивається до Росії з вимогою відшкодувати 2,6 млрд дол. за вкрадені активи в Криму
В понеділок, 17 жовтня 2016 р., НАК «Нафтогаз України» та шість її дочірніх компаній – ПАТ «ДАТ«Чорноморнафтогаз», ПАТ «Укртрансгаз», ДК«Лікво», ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртранснафта» та ДК «Газ України» – ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації та вимагають відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням Російською Федерацією активів групи в Криму, повідомляє правління по зв’язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України».
 
Нафтогаз ініціював провадження відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода. Нафтогаз попередньо оцінив збитки групи у 2,6 млрд дол.
 
Після незаконного вторгнення в Крим та окупації півострова у 2014 році Російська Федерація застосувала масштабну та добре координовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації. У Криму Нафтогаз мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб Російська Федерація поважала й захищала українські активи, у тому числі й ті, що розташовані в Криму.
 

Схема, використана Російською Федерацією, крім інших дій, передбачала кроки до формальної націоналізації нафтових і газових активів Нафтогазу в Криму, включаючи збройне захоплення бурових платформ і передачу майже всіх кримських активів Нафтогазу російській державній компанії. 

 
Коментарі (0)