ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНафтогаз просить Кабмін скасувати спецобязательства по поставкам газу

Нафтогаз просить Кабмін скасувати спецобязательства по поставкам газу

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" заявляє про юридичну неможливість реалізовувати газ за ціною меншою, ніж встановлена ​​в постанові №867

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" заявляє про юридичну неможливість реалізовувати газ за ціною меншою, ніж встановлена ​​в постанові №867 про спецобезательствах з постачання газу населенню і підприємствам ТКЕ (ПСО) і просить Кабінет скасувати спецобязательства.

Про це йдеться в листі "Нафтогазу" Кабміну, текст якого мають Українські Новини.

Згідно з текстом листа "Нафтогаз" просить розглянути можливість скасування положення ПСО або внести до нього відповідні зміни.

У ньому наголошується, що постановою Кабміну від 3 квітня №293 "Деякі питання діяльності акціонерного товариства" НАК "Нафтогаз України" було встановлено, що "Нафтогаз" продає продавати газ постачальникам для потреб побутових споживачів, побутовим споживачам, релігійним організаціям, державному підприємству "Міжнародний дитячий центр "Артек", окремим категоріям споживачів за певними цінами.

Але в той же час продовжує діяти положення №867 від 19 жовтня 2018 року, якою міцно поставлю Положення про введення спецобязательств для суб'єктів ринку газу де також встановлено ціну реалізації газу.

"Не дивлячись на норми прямої дії статей 8 і 19 Конституції України, постанову Кабміну №293 не може вважатися таким, що дає право компанії не виконувати вимоги положення ПСО", - йдеться в листі.

В "Нафтогазі" зазначають, що текстом постанови не передбачається внесення змін до положення ПСО в частині ціни на придбання і продаж / постачання газу.

Також постанова Кабміну №293 не встановлює додаткові спецобязательства для "Нафтогазу", а лише встановлює, що компанія здійснює продаж / постачання газу певним способом.

"Постановою №293 не передбачено підстав і порядок застосування компанією положень цієї постанови одночасно або замість застосування положень ПСО. Ми вважаємо, що без скасування Положення ПСО реалізація ринкових механізмів ціноутворення з боку компанії за всіма своїми покупцям / споживачам буде обмежена вимогами Положення ПСО", - відзначається в листі.

Крім того, "Нафтогаз" зазначає, що постанова №293 стосується не всіх категорій суб'єктів, яким компанія зобов'язана реалізовувати газ по положенням ПСО, зокрема упущена категорія виробників теплової енергії, які здійснюють виробництво теплової енергії для всіх категорій споживачів і постачальників газу для потреб релігійних організацій і державного підприємства "Міжнародний дитячий центр" Артек ".

«Нафтогаз» підкреслює, що невиконання умов ПСО загрожує компанії і її посадових осіб відповідальністю, в тому числі і кримінальної, а отже поки компанія не має змоги застосовувати постанову №293.

"До усунення недоліків постанови №293 компанія позбавлена ​​можливості їх застосування. З огляду на перераховане, з метою реалізації ініціатив уряду, які стосуються лібералізації газового ринку, просимо розглянути можливість скасування Положення ПСО або внести в це положення відповідні зміни", - підсумовано в листі.

 

 
Коментарі (0)