ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНафтогаз розробить систему контрактів для анбандлінгу

Нафтогаз розробить систему контрактів для анбандлінгу

Міжнародні партнери та представники Нафтогазу України, Укртрансгазу та Магістральних газопроводів України (МГУ) погодили спільний план дій наступних кроків анбандлінгу

Міжнародні партнери та представники Нафтогазу України, Укртрансгазу та Магістральних газопроводів України (МГУ) погодили спільний план дій наступних кроків анбандлінгу.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, передає Інтерфакс-Україна.

"На основі узгодженого плану дій Нафтогаз зобов'язався розробити до кінця січня 2019 року у співпраці з МГУ необхідну систему контрактів (contractual framework) для створення сертифікованого оператора газотранспортної системи (TSO) відповідно до законодавства України і Третім енергетичним пакетом", - наголошується в заяві.

Відзначається, що ця правова база повинна бути затверджена у перші місяці 2019 року, що потребуватиме активної участі Кабінету міністрів для забезпечення повного анбандлінга до 1 січня 2020 року.

"Сподіваюся, що ця спільна мета і домовленість між українською стороною і ключовими стейкхолдерами - поворотний момент. Це дає нову динаміку процесу і дозволить забезпечити плавну підготовку до створення нового TSO в Україні до січня 2020 року", - підкреслив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

Раніше Нафтогаз узгодив з Кабінетом міністрів свої позиції щодо порядку відокремлення функції оператора газотранспортної системи.

Нафтогаз також проводить узгоджену з урядом роботу по розвитку оператора ГТС в межах Укртрансгазу та за наказом Наглядової ради нещодавно залучив міжнародну компанію PriceWaterhouseCoopers для прискорення цього процесу.

Згодом Нафтогаз узгодив з Магістральними газопроводами України відділення функцій оператора ГТС.

12 вересня, Нафтогаз і МГУ визначилися з термінами відділення оператора газотранспортної системи.

2 листопада, оператор газотранспортної системи України Укртрансгаз створив нову філію - Оператора газосховищ України, який буде відповідати за надання послуг із зберігання газу і забезпечення роботи підземних газосховищ.

 

 
Коментарі (0)