ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаНафтогаз України привіз в Газпром «яблуко розбрату»

Нафтогаз України привіз в Газпром «яблуко розбрату»

Нафтогаз України привіз в Газпром заявку на імпорт газу в наступному році

Нафтогаз України привіз в Газпром заявку на імпорт газу в наступному році, повідомив журналістам глава Газпрому Олексій Міллер.

Відповідаючи на питання, чи дійсно ця заявка має на меті плани закупівлі лише 27 млрд куб. м газу в 2013 році, Міллер відповів ствердно.

Так Міллер прокоментував підсумки зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойко в ході Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ).

Набагато більш низький обсяг закупівлі газу Україні, ніж передбачено чинним контрактом з Газпромом, і навіть нижче зобов'язань по take-or-pay, став каменем спотикання Газпрому і Нафтогазу вже в поточному році. Нафтогаз у минулому році також заявив про намір закупити 27 млрд куб. м газу з урахуванням контракту на 52 млрд куб. м газу і take-or-pay в обсязі 41,6 млрд кубометрів газу.

Газпром не погоджується на зниження обсягів закупівлі, вважаючи, що Нафтогаз надіслав заявку не вчасно, при цьому в ході прес-конференції в середу заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв висловив думку, що Україні в поточному році закупить близько 40 млрд куб. м газу, особливо з урахуванням того, що Газпром видав Нафтогазу аванс за транзит в розмірі  2 млрд дол. для закачування необхідних обсягів газу в ПСГ для забезпечення безперебійного транзиту газу в Європу.

Нагадаємо, що у зв'язку з високою ціною російського палива України заявила про намір знизити закупівлі у Газпрому в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів.

Разом з тим в РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.

Економічні новини

 
Коментарі (0)