ГоловнаПублікаціїГазопостачанняНафтогаз, Укртрансгаз, Snam та Eustream домовились про співпрацю в ГТС України

Нафтогаз, Укртрансгаз, Snam та Eustream домовились про співпрацю в ГТС України

Нафтогаз, Укртрансгаз, Snam та Eustream підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо можливостей співпраці в у використанні та розвитку газотранспортної системи України
НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», Snam S.p.A. (Італія) та Eustream a.s. (Словаччина) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільної оцінки можливостей співпраці у використанні та розвитку газотранспортної системи (ГТС) України. Меморандум підписали в присутності Міністра енергетики та вугільної промисловості України І. Насалика, Комісара ЄС з енергетики та кліматичних дій М.А. Каньєте та Міністра економічного розвитку Італії К. Календи.
 
Серед іншого, документ має на меті довгострокове забезпечення стабільності транспортування природного газу Україною відповідно до стандартів європейських ринків, безпечного й ефективного використання ГТС України, а також прозорого та недискримінаційного доступу до неї третіх сторін згідно із чинним законодавством.
 
В межах Меморандуму компанії проведуть спільну оцінку можливостей використання та посилення газотранспортної системи України, щоб зробити її більш ефективною, сучасною та конкурентоспроможною.
 
Україна здійснює відокремлення функції оператора газотранспортної системи від Нафтогазу, державного вертикально-інтегрованого холднингу, та висловила зацікавленість у співпраці з досвідченими західними операторами ГТС щодо використання національної газотранспортної системи відповідно до Закону України «Про ринок природного газу».
 
Реалізація цього проекту допоможе підвищити ліквідність та безпеку постачання на газовому ринку як України, так і ЄС, що цілком відповідає Стратегії енергетичної безпеки ЄС.
 
Нафтогаз
 
Нафтогаз України – вертикально-інтегрована компанія повного циклу, що включає розвідку, видобування, транспортування та зберігання нафти й газу, а також постачання природного та зрідженого нафтового газу споживачам. У 2016 році на групу припадало 79% сукупного видобутку газу в Україні (15,9 млрд куб. м з 20,1 млрд куб. м), 74% імпорту газу в Україну (8,2 млрд куб. м з 11,1 млрд куб. м) та 82 млрд куб. м транзиту газу до Європи (46% сукупного обсягу поставок російського газу до Європи). Нафтогаз – єдиний акціонер Укртрансгазу. Інтегрувавшись у європейський ринок, забезпечуючи безпеку постачання та конкурентне ціноутворення на енергоресурси і водночас максимізуючи вартість місцевих ресурсів, Нафтогаз взяв на себе роль локомотива модернізації та професіоналізму в енергетичному секторі України.
 
Укртрансгаз
 
Укртрансгаз – оператор однієї з найпотужніших систем транспортування та зберігання газу в світі. Потужність ГТС на вході перевищує 302 млрд куб. м/рік, а на виході в європейському напрямку складає 151 млрд куб. м. Українська ГТС зв’язує системи сусідніх Росії, Білорусі, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови. Через них вона інтегрована в ширшу європейську газову мережу, залишаючись найкоротшим та найефективнішим транзитним маршрутом і важливим елементом безпеки постачання газу в регіоні.
 
Snam
 
Snam використовує та розвиває найбільшу та найдоступнішу систему трубопроводів у ЄС (довжиною більше 40 000 км), найбільшу інфраструктуру сховищ у ЄС (ємністю 19 млрд куб. м) та один з перших LNG-терміналів, побудованих у Європі. Інвестиції Snam по всій Європі спрямовані на інтеграцію мереж європейської енергетичної спільноти та просування газу як ключового елемента сталої енергетики.
 
Eustream
 
Eustream є власником та оператором однієї з найбільших газотранспортних систем у ЄС. Місія Eustream – транспортувати природний газ у Словаччину та через Словаччину на ринки Європи. Eustream – давній партнер оператора української газотранспортної системи, оскільки має з нею безпосереднє й двостороннє сполучення. 
 
Коментарі (0)