ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» відмовляється платити за російський газ

«Нафтогаз» відмовляється платити за російський газ

«Нафтогаз України» не збирається оплачувати виставлений «Газпромом» рахунок за недобір газу

«Газпром» виставив «Нафтогазу» рахунок на 7 млрд дол за недобір газу у 2012 році. Про це стало відомо у суботу, 26 січня. Однак джерело в «Нафтогазі» повідомило, що в компанії не збираються оплачувати даний рахунок.

«Ми сприймаємо це як елемент тиску на Україну в ході триваючих переговорів про створення газотранспортного консорціуму та зниження цін на газ для України. «Газпром» шляхом такого тиску хоче вибити для себе вигідніші умови для створення консорціуму на базі української ГТС», - уточнив співрозмовник.

Голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін додає, що контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» передбачає поквартальний розподіл поставок газу, а «відсутність претензій за підсумками кварталів дозволяла думати, що між сторонами існувала угода».

«Якщо Україна звернеться до міжнародного суду, у «Газпрому» є шанс програти, як це було з німецькою RWE, у якої монополія намагалася відсудити 500 мільйонів доларів за недобір газу за умовами take-or-pay», - вважає аналітик російської компанії «ІФД -Капітал» Віталій Крюков.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що в «Газпромі» постараються не доводити суперечку до суду, а наразі просто пред'являють формальні вимоги, намагаючись посилити свої позиції в переговорах про ціну газу для України і по інших спірних питаннях.

Експерт відзначає, що в 2010 році Україна імпортувала близько 36 млрд куб. м газу (за контрактом потрібно закупити як мінімум 42 млрд куб. м, далі вступає в силу умова take-or-pay), проте претензій від «Газпрому» не було. Тому експерт не виключає політичної складової даного конфлікту.

Джерело: Коммерсантъ Украина

 
Коментарі (0)