ГоловнаКоментаріГазопостачання«Нафтогаз» вичікує момент для передоплати газу

«Нафтогаз» вичікує момент для передоплати газу

Україна розуміє і тверезо оцінює ризики, пов'язані із закупівлею газу в РФ у більш пізні періоди, однак поки що не поспішає з передоплатою «блакитного» палива. У НАК «Нафтогазі» пояснюють, бракує коштів, до того ж, у подальшому паливо подешевшає.

НАК «Нафтогаз України» не поспішає з перерахуванням авансу на адресу російського «Газпрому» через складнощі з фінансовими ресурсами, а також подальше здешевлення газу. Про це заявив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Чому зараз не робимо передоплату? Є два фактори. По-перше, для нас це зараз фінансово складно, у нас проблеми зі збором коштів від споживачів. По-друге, у першому кварталі 2015 року ціна на російський газ буде нижчою - це обумовлено прив'язкою до вартості нафти у формулі. Таким чином, закачувати (ПСГ - ред.) зараз якісь додаткові обсяги не логічно», - сказав він.

Пан Вітренко додав, що Україна розуміє і тверезо оцінює ризики, пов'язані із закупівлею газу в РФ у більш пізні періоди.

«Так, є ризики. Особливо це актуально в грудні. Ми перерахуємо Росії другу частину від 3,1 млрд доларів і після цього поставок може не бути. Але тоді ми підемо в Стокгольмський арбітраж, і він з великою ймовірністю зобов'яже РФ поставляти газ», - зазначив він.

Також експерт нагадав, що зараз для НАК «Нафтогазу» пріоритетним є використання маршрутів постачання газу в Україну з ЄС.

Читайте також: Україна та Угорщина шукають шляхи зміцнення енергобезпеки

Примітно, раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан підкреслював, що питання з передоплатою за російський газ вирішиться днями, після наради з цього приводу. Проте, коли саме, відповів: «Може, сьогодні, може, завтра. Коли буде час».

Нагадаємо, Україна не отримує російський газ з середини червня поточного року через невизначеності умов поставки, ціни палива, а також механізму оплати існуючих боргів за паливо. У результаті досягнутих наприкінці жовтня домовленостей і відповідно до підписаного в Брюсселі протоколу, Україна зможе відновити постачання російського газу з будь-якої дати і в будь-яких обсягах за умови погашення боргу загальним обсягом 3,1 млрд дол., з яких 1,45 млрд дол. Україна вже погасила, і за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів до кінця 2014 року. Раніше використовуваний «Газпромом» принцип «бери або плати» не застосовується. Ціна російського газу для України в першому кварталі 2015 року - 365 дол. в зв'язку з динамікою ціни на нафту.

Досягнуті домовленості є тимчасовими і діють до 31 березня 2015 року. Остаточні умови поставки російського газу в Україну, а також ціну палива повинен визначити Арбітражний суд Стокгольма, куди Україна звернулася з позовом навесні поточного року.

 
Коментарі (0)