ГоловнаКоментаріКоментарі«Нафтогаз» впав на мороз

«Нафтогаз» впав на мороз

Ситуація, що склалася із забезпеченням газом споживачів в умовах різкого похолодання, демонструє надзвичайну залежність переговорної позиції української сторони від зовнішніх умов

 

Холодна погода спровокувала збільшення відбору російського газу з транзитних трубопроводів до 160 млн куб. м на добу, що на 45% більше узгоджених добових обсягів на 1 квартал 2012 року (113 млн. куб. м). В умовах уповільненого конфлікту з «Газпромом», «Нафтогаз» зможе досягти анонсованого обсягу лютневих закупівель – 2,1 млрд куб. м – виключно за рахунок катастрофічного спустошення газових сховищ, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Зниження обсягів закупованого газу повинно було продемонструвати «Газпрому» всю серйозність планів міністра палива та енергетики Юрія Бойка, який заявляв про намір скоротити його імпорт з 39 млрд куб. м в 2011 році до 27 млрд куб. м в 2012 році. У перших числах січня НАК «Нафтогаз України» практично втричі скоротив відбір російського газу в порівнянні з груднем 2011 року – зі 110 до 33 млн куб. м. Це викликало негативну реакцію «Газпрому», який апелював до положень чинного контракту.

В умовах холодної погоди при збереженні поточних обсягів відбору російського газу вже до 14 лютого «Нафтогаз» ризикує перевиконати визначений його керівником Євгеном Бакуліним поріг лютневого імпорту – 2,1 млрд куб. м. Це, у свою чергу, різко послабить переговорні позиції української делегації на чолі з Юрієм Бойком, яка розглядає зниження обсягів імпорту в якості одного з аргументів у протистоянні з «Газпромом».

Таким чином, Міненерго і «Нафтогаз», керівництво яких із незрозумілих причин не взяло до уваги прогноз Гідрометцентру, виявилося перед складною дилемою: з одного боку необхідно доводити «Газпрому» міцність власних переговорних позицій, з іншого – знизити обсяги імпорту, можливо виключно шляхом різкого збільшення відбору з підземних сховищ.

Розуміючи це, «Нафтогаз» ввечері 2 січня поширив заяву, в якій стверджує, що «збільшення споживання природного газу в Україні, пов'язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з українських підземних газосховищ». Заява «Нафтогазу» має під собою вагомі підстави: 27-29 січня українська держкомпанія перебрала з транзитних трубопроводів близько 140 млн куб. м російського газу, призначеного для транзиту в країни Європи. Згодом цей газ був повернутий «Газпрому» за рахунок збільшення відбору з ПСГ.

Щоденний обсяг відбору з ПСГ протягом доби 3 лютого становить близько 150 млн куб. м, що близько до максимально можливого показником їх продуктивності – 180 млн куб. м. Відзначимо, що робота сховищ в подібному режимі викличе додаткові витрати «Укртрансгазу», який змушений використовувати компресорне обладнання для підтримання контрактних тисків.

При збереженні нинішньої динаміки відбору в січні-квітні 2012 року зі сховищ буде відібрано не менше 9 млрд куб. м газу з тих, що перебували там станом на середину січня (15,7 млрд куб. м). Таким чином, до кінця опалювального сезону (15 квітня) у сховищах залишаться рекордно малі залишки газу – близько 6,7 млрд куб. м. Це межує з технологічним мінімумом, зниження якого може привести до необоротних наслідків для нормального функціонування комплексу ПСГ. Для порівняння перед початком сезону закачування 2011/2012 років в сховищах «Укртрансгазу» знаходилося 9,7 млрд куб. м газу.

Ситуація, що склалася із забезпеченням газом споживачів в умовах різкого похолодання, демонструє надзвичайну залежність переговорної позиції української сторони від зовнішніх умов. Не зумівши домовитися з Москвою і заявивши про намір в односторонньому порядку знизити річний обсяг закупівлі газу з 41,8 до 27 млрд куб. м, Юрій Бойко і «Нафтогаз» загнали Україну в глухий кут. Різке похолодання і очевидні прорахунки держменеджменту позбавляють українську сторону одного з ключових аргументів – зниження обсягів закупівель, яке переговорники планували використовувати в ході подальшого розгляду з «Газпромом», в т.ч. і в Стокгольмському арбітражі. Досягти намічених обсягів імпорту можна буде шляхом спустошення «Нафтогазом» підземних газосховищ. «Газпром» у ситуації, що склалася отримує хорошу можливість скористатися конфуціанською мудрістю, «сидіти на березі і чекати, коли повз нього пропливе труп його ворога». 

 

 
Коментарі (0)