ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» знайшов винних у гальмуванні створення ринку газу

«Нафтогаз» знайшов винних у гальмуванні створення ринку газу

У «Нафтогазі» розповіли про основні перепони на шляху до створення в країні ринку природного газу. В Компанії наголошують, що першочерговою проблемою наразі є невирішений конфлікт щодо «газових» контрактів із «Гафзпромом».

У НАК «Нафтогаз України» вважають, що основною перешкодою на шляху до створення ринку газу в Україні є невирішене питання з ПАО «Газпром», справа по якому знаходиться на розгляді в Стокгольмському арбітражному соді. Про це заявив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

За його словами, Україні необхідно виграти суд проти російського газового монополіста задля приведення контрактів купівлі-продажу до нового українського законодавства та європейських вимог.

«По-друге, це технічні питання. Наприклад, віртуальний реверс зі Словаччиною, який зараз є неможливим через певне «застрягання» законів у Верховній Раді. Є ще певні питання оподаткування, тобто наша система взагалі є трохи застарілою, і її потрібно приводити у відповідність до європейських правил і вимог. Також це регулятор. Ми розуміємо, що європейський ринок неможливий без європейського регулятора. На жаль, закон про регулятор не був прийнятий. Ну і крім того, ми маємо розуміти, що будь-який ринок неможливий без певних зовнішніх умов, таких як, наприклад, судова система, захист прав інвестора, прозорість», - резюмував пан Вітренко.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, уряд доручив Мін’юсту перевірити рішення Нацкомісії щодо тарифів для облгазів. У Кабміні стверджують, що облгази виставляють рахунки, в які включено витрати на транспортування газу, що не передбачено законодавством.

 
Коментарі (0)