ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогазу» забракло сил на боржників

«Нафтогазу» забракло сил на боржників

«Нафтогаз» звернувся в Генпрокуратуру з проханням допомогти у поверненні 4,5 млрд грн боргу. Якщо прокуратура і уряд допоможуть монополії, то у неї є всі шанси закінчити рік з прибутком.

НАК «Нафтогаз України» звернулася в Генеральну прокуратуру з проханням стягнути 4,5 млрд грн боргу з компаній «ГазУкраїна-Коммерс» і «ГазУкраїна-Трейдинг». Про це повідомляє «Коммерсант-Украина», у розпорядженні якого є лист в.о. голови правління «Нафтогазу» Вадима Чупруна в ГПУ.

Вадим Чупрун просить вжити заходів «прокурорського реагування» стосовно компаній «ГазУкраїна-Коммерс» і «ГазУкраїна-Трейдинг», які не повернули «Нафтогазу» 4,5 млрд грн боргу за поставлений природний газ. У своєму зверненні пан Чупрун відзначає, що договори з обома компаніями було укладено ще у березні минулого року. Кінцева дата розрахунків за обома договорами закінчилася 14 липня 2012 року.

«Нафтогаз» позивався до обох компаній ще з грудня 2012 - січня 2013 років, але і досі безрезультатно. У монополії уточнюють, що за договорами, за якими виникла заборгованість, поставлявся імпортний природний газ, куплений за зовнішньоекономічними контрактами, за якими встановлені чіткі терміни розрахунків, а також жорсткі санкції за порушення їх умов. Якщо контрагенти компанії не покриють борг перед нею, то «Нафтогазу», можливо, доведеться залучати комерційні кредити для розрахунку з постачальниками, відзначає Вадим Чупрун. У прес-службі Генпрокуратури від коментування відмовилися.

Варто зазначити, на думку президента київського міжнародного енергетичного клубу «Q – club» Олександра Тодійчука, якщо Генпрокуратура втрутиться у конфлікт з постачальниками «Нафтогазу», це дасть змогу монополії повернути борг і закінчити рік з прибутком.

 
Коментарі (0)