ГоловнаПублікаціїГазопостачанняНапруга в газових відносинах України та РФ зростає

Напруга в газових відносинах України та РФ зростає

Як місія МВФ вплине на економіку України, яким чином далі складатимуться відносини «Нафтогазу» та «Газпрому» та кому дістануться газові родовища Криму, – детальніше у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Цього тижня Міжнародний валютний фонд попросив свою місію, що продовжила своє перебування в Києві до 21 березня, розпочати переговори з владою в Україні. Спільно з нею в  МВФ планують розробити плани економічних реформ. Про це йдеться в заяві директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, поширеній у четвер 13 березня.

 «Місія МВФ з встановлення фактів, яка працює в Києві з 4 березня, домоглася значного прогресу в оцінці ситуації. Після неофіційного брифінгу Виконавчої ради МВФ, Управління попросило команду залишитися в Києві і почати процес переговорів», - сказано в заяві.
«Команда буде працювати з українською владою для того, щоб розробити програму економічних реформ, які приведуть до економічного управління та стійкого зростання, в той час, як вразливі верстви населення будуть захищені, і це може бути підтримано МВФ згідно з його політикою» - йдеться в повідомленні. Крім того, наголошується, що місія МВФ планує завершити свою роботу в Києві до 21 березня.
 
У цей час борги України за блакитне паливо перед РФ продовжують танути. «Нафтогаз» розрахувався з Росією за поставки газу за лютий 2014. Україна в рамках розрахунку з РФ за спожитий в лютому 2014 року природний газ вже направила 80 млн доларів з 440 млн доларів, необхідних для повного закриття платежу. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
 
 
 
«Ми платимо за газ. Вже заплатили близько 80 млн доларів за лютий. В цілому необхідно заплатити 440 млн доларів. Збираємо кошти і платимо. Що стосується дій «Газпрому» по відключенню газу - за оперативною інформацією, такі дії не робляться», - повідомив він.
 
Ба більше, Україна надалі планує закупати газ у Росії. У 2014 планують придбати 27-30 млрд кубометрів природного газу. «Закупимо близько 27-30 млрд кубометрів» - сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості, відповідаючи на запитання журналістів про плани щодо закупівлі газу в цьому році. Разом з тим на питання чи будемо сплачуватися штраф за недобір газу, Юрій Продан відповів: «Ні».
 
До речі, Україна може втрати газові родовища, що розташовані на території АРК. Адже влада Криму має намір віддати їх російським компаніям, в першу чергу - «Газпрому». Окрім того, гадає, що зможе позбутися ресурсозалежності від України у найближчі роки.
 
 
 
В РФ ж не баряться з кримським газом. Росія планує відкрити офіс «Газпрому» на території Криму. Ймовірно, його організують на базі «Чорноморнафтогазу».  Екс-керівник «Чорноморнафтогазу» Ігор Франчук вважає, що російська сторона націлена на шельф. В Крим прибула делегація російського «Газпрому» у складі 11 осіб. Про це з посиланням на джерело в кримському уряді повідомляло видання «Коментарі». Інформатори видання повідомляють, що наразі одне з обговорюваних питань - відкриття офісу «Газпрому» в Сімферополі. Можливо, на базі ДАТ «Чорноморнафтогаз».
 
Його, до речі, вже намагаються приватизувати. Державна компанія «Чорноморнафтогаз» може бути націоналізована, і надалі – приватизована за результати відкритого конкурсу. Цього прагне кримський Уряд. Про це повідомляє видання «Українська правда», посилаючись на слова першиго віце-прем'єра Криму Рустама Теміргалієва.
 
Коментарі (0)