ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія не зважиться на третю газову війну

Росія не зважиться на третю газову війну

У зв'язку зі складною ситуацією у стосунках між Україною та Росією, експерти не виключають третьої газової війни, однак наголошують, що РФ навряд повністю припинить постачання газу.

Україну може очікувати третє газова війна з Росією, але все ж РФ не в змозі відмовитися від поставок власного газу. Про це, зокрема, розповів президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q- club Олександр Тодійчук, - повідомляє «ГолосUA».

«На жаль, якщо нас чекає газова війна з Росією, то третя. Перша була в 2006 році, друга - в 2009. Швидше за все, що РФ цього разу не припинить повністю поставки, адже перші дві газові війни вона програла. Росіяни втратили більшу частину ринку і перспективу в Європі. Тоді на перше місце в світі з видобутку газу вийшли американці, завдяки сланцевому газу, а перше місце, як продавці газу на європейському ринку, зайняли норвежці. Третя війна може дорого коштувати Росії», - переконаний експерт.

У свою чергу директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев переконаний, що газова війна між Україною і Росією ніколи не припинялася, просто були фази затишшя, а тепер знову активна. У той же час він також наполягає, що РФ не в змозі відмовитися від поставок власного газу.

Читайте також: Газопостачання України на пороховій бочці

«Перекрити повністю кран вона не зможе. Це неможливо навіть технологічно. Російський газ буде йти через територію України, і ми будемо отримувати від цього відповідну вигоду. Все питання в тому, що він буде пропонуватися нам за високою ціною, але з цим слід змиритися», - сказав Генадій Рябцев.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, російська сторона заговорила про ультиматум: аАбо Україна гасить заборгованість і оплачує поточні поставки газу, або з’являється ризик повернутися в ситуацію початку 2009 року.  Зокрема, про це заявив 7 березня глава «Газпрому» Олексій Міллер.

 
Коментарі (0)