ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНарахування пені для облгазів стає лояльнішим

Нарахування пені для облгазів стає лояльнішим

НКРЕ має намір запровадити нарахування пені за прострочення розрахунків облгазів з постачальниками з 20-го числа наступного місяця після закінчення терміну дії договору купівлі-продажу.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики, має намір пом'якшити умови нарахування пені для підприємств-постачальників газу (облгазів) за несвоєчасні розрахунки з власником палива (НАК «Нафтогаз України», приватні добувачі, імпортери). Про це йдеться у відповідній постанові НКРЕ, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Документом пропонується нарахування пені лише з моменту закінчення строку дії договору купівлі-продажу між сторонами. Між тим наразі вона нараховується з 5-го числа місяця, наступного за відбором газу. Розмір пені - подвійна облікова ставка НБУ за кожен прострочений день платежу.

«Норми пункту 7.2 Типового договору (в якому описаний поточний метод нарахування пені - ред.)... створюють велике навантаження на фінансове становище газопостачальних підприємств, оскільки нарахування пені значно перевищує суму заборгованості», - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з початку року вступили в дію нові тарифи на послуги з транспортування газу по магістральних газопроводах. Затверджені тарифи орієнтовані на споживачів послуг «Укртрансгазу» і «Чорноморнафтогазу».

 
Коментарі (0)