ГоловнаКоментаріТеплоенергетика«Нафтогаз України» отримав «візу» в Європу

«Нафтогаз України» отримав «візу» в Європу

Скасування дії поширення закону «Про державні закупівлі» на закупівлю газу дозволить привести українське законодавство до європейських норм

Учора набрав чинності закон № 4648-VI, яким вносяться зміни до статті 2 закону «Про здійснення державних закупівель». Документом дозволяється НАК «Нафтогаз України» закуповувати паливо без проведення тендерів. Зокрема, зі сфери дії закону «Про здійснення держзакупівель» виведені операції із закупівлі та реалізації природного газу, які здійснюються суб'єктом, уповноваженим Кабміном на формування ресурсу природного газу для споживачів України, «Нафтогазом», у тому числі для потреб населення.

У той же час, як заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, зміни до законодавства щодо закупівлі газу не поширюються на діючий газовий контракт з Російською Федерацією. За словами Міністра, скасування дії поширення закону «Про державні закупівлі» на закупівлю газу дозволить привести українське законодавство до європейських норм.

Читайте також: В енергетиці – без змін

«У Європейському союзі є дві норми, згідно з якими купується газ на спотових ринках. Оскільки ми є членом Європейського енергетичного співтовариства, ми приводимо своє законодавство у відповідність до цих питань. Цим законом ми даємо можливість «Нафтогазу» закуповувати газ на спотовому ринку за європейськими правилами», - сказав Бойко.

Даний закон необхідний для здійснення оперативної закупівлі вуглеводнів на енергетичних майданчиках в Європі з метою формування резервів в Україні. Також він дозволить знизити вартість газу для українських споживачів, вважають у профільному міністерстві.

 
Коментарі (0)