ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНаселеним пунктам дозволять планувати без генпланів

Населеним пунктам дозволять планувати без генпланів

Органам місцевого самоврядування дадуть можливість до 1 січня 2015 року виділяти земельні ділянки для містобудівних потреб без плану зонування або детального плану території.

Місцевим органам влади можуть дозволити виділяти земельні ділянки державної та комиунальної власності фізичним та юрособам для будівництва. Для цього парламент прийняв за основу проект закону №2363-1, зареєстрований у Верховній Раді групою народних депутатів фракції «Партія регіонів». Зокрема, документом передбачаються зміни у діючий закон «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо відтермінування дії мораторію на відчуженя землі без затверджених генеральних планів населенних пунктів на 2 роки, - до 1 січня 2015 року. Вперше мораторій був встановлений у 2011 році та його дія мала закінчитися у січні цього року.

Але органи місцевого самоврядування не виконали поставлені перед ними задачі у регламентовані законодавством строки. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, на 15 березня, схемами планування областей були забезпечені 60% регіонів, та понад 35% районів. Оновленими генеральними планами забезпечені 85% обласних центрів, понад 72% міст обласного значення, майже 57% міст районного значення, близько 47% селищ та 22% сіл.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше очільник Мінрегіону Геннадій Темник доручив регіонам забезпечити оновлення містобудівної документації у регіонах до 1 травня, а згодом переніс цей термін до 1 червня поточного року.

Але у відомстві дійшли висновку, що населені пункти потребують більше часу для проведення зонінгу теріторій та затвердження генпланів. «Перенесення строків виконання поставлених завдань необхідно, щоб дати областям більше часу для виконання норм закону, тобто для розробки планів зонування і детальних планів територій, а також щоб розблокувати процес виділення земельних ділянок для містобудівних потреб. До чинного законодавства будуть внесені зміни. Вони дозволять до 1 січня 2015 року виділяти земельні ділянки для зазначених потреб без плану зонування і детальних планів територій», - пояснив заступник Міністра Дмитро Ісаєнко. 

 
Коментарі (0)