ГоловнаКоментаріГазопостачанняПриватизацію ГТС прикривають авторитетом Європи

Приватизацію ГТС прикривають авторитетом Європи

Влада запевняє, що приватизація ГТС лише простимулює подальшу реформу «Нафтогазу», та відповідає вимогам ЄС. Однак ряд експертів та опозиція переконані, що ЄС у цьому випадку слугує лише прикриттям, а у зміні форми власності ГТС зацікавлена лише Росія.

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов сподівається, що парламент одностайно схвалить урядовий законопроект, який знімає заборону на здачу в оренду газотранспортної системи. За його словами, це дозволить продовжити реформу «Нафтогазу», а також відповідає побажанням ЄС.

Водночас, слід зауважити, що Європейський союз, на відміну від Росії, ніколи не ставив питання про зміну форми власності української ГТС.

Експерт з енергетичних питань Михайло Гончар у коментарі «Радіо Свобода» зазначив, що крім Росії ніхто не виявляє інтересу до того, щоби взяти в оренду українську ГТС. А в Європі зацікавлені в тому, щоб газотранспортна система працювала на прозорих і зрозумілих принципах.

«Це зовсім не означає, що єдиний варіант забезпечення прозорості полягає в приватизації чи в оренді, тим більше з боку країни, яка не є членом Європейського союзу», – каже Михайло Гончар.

Читайте також: Українська ГТС не дочекається приватизації

У свою чергу, представники опозиції виступають категорично проти ухвалення цього закону, оскільки, фактично, йдеться не про здачу в оренду, а приватизацію найбільш ліквідних об’єктів нафтогазової галузі.

«Це законопроект навіть не про приватизацію, а про крадіжку газотранспортної системи. Наша фракція не просто голосуватиме проти, а зробить прийняття цього законопроекту дуже непростим для регіоналів», – запевняє секретар парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Пашинський.

На думку Сергія Пашинського, твердження, ніби подібний чином можна буде зрушити реформу «Нафтогазу» не витримують критики, адже у нинішньої влади було три роки, щоб навести лад у цій галузі.

«Прийнявши цей законопроект, вони зможуть поділити «Нафтогаз» на частини і по частинах – вкрасти. Якби йшлося про оренду, то пан Арбузов подав би законопроект з одного рядка: доповнити чинне законодавство правом надавати в оренду. А там же не так – там про те, як розділити «Нафтогаз» і якими способами перевести із власності держави у власність спільних підприємств чи акціонерних товариств», – резюмує народний обранець. 

 
Коментарі (0)