ГоловнаНовини ЖКГЖитлоНерухомість іде під обов'язкову оцінку

Нерухомість іде під обов'язкову оцінку

З листопада українцям не вдасться штучно занижувати вартість квартири, оскільки вступає в дію обов'язкова оцінка нерухомості ліцензованим оцінювачем при здійсненні операцій з купівлі-продажу.

З 1 листопада вводиться обов'язкова оцінка нерухомості ліцензованим оцінювачем при здійсненні операцій з купівлі-продажу. Ці норми повинні були набути чинності ще 1 вересня, але були відкладені Міністром юстиції Оленою Лукаш на два місяці,  - повідомляють «Вести».

«Знадобиться час для відпрацювання взаємодії нотаріусів та оцінювачів між собою. Колапсу не буде, але будуть паузи, протягом яких нотаріуси будуть перевіряти ще раз отриману інформацію», - дав свій прогноз глава ради директорів компанії M Consulting Group Валерій Мещеряков.

Гострим залишається питання щодо достатньої кількості фахівців - оцінювачів, без участі яких з 1 листопада не буде продаватися жодна квартира. За даними Фонду держмайна, з 3,5 тис. компаній, які мають право навчати і видавати оцінювачам сертифікати за новими вимогами, відповідну сертифікацію пройшли лише 252.

Втім, чиновники кажуть, що обов'язкову оцінку нерухомості більше відкладати не будуть. «Нових рішень про перенесення дати не приймалося. Так що старі терміни залишилися в силі», - запевнили в Мін'юсті.

Новий порядок проведення оцінки при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомості був затверджений постановою Кабінету Міністрів №231, яке мало набрати чинності з 1 серпня 2013 Але влітку уряд відтермінував свій документ до 1 листопада.

Нагадаємо, що разом з процедурою обов'язкової оцінки ліцензованим оцінювачем, вводяться і нові податкові норми, які повинні зробити безглуздим заниження вартості житла, зазначеної в договорі купівлі-продажу.

 
Коментарі (0)