ГоловнаПублікаціїГазопостачанняНевизначеність зажене ЄС в «газову» пастку

Невизначеність зажене ЄС в «газову» пастку

Чим розплатиться ЄС за нестійку позицію в газових питаннях, скільки ЄС може протягнути без газу з РФ, як відреагувала Україна на скорочення Росією поставок палива в Європу, - відповіді шукайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Однією з найгучніших подій тижня стало обмеження Росією поставок газу в країни ЄС. Першою недостачу імпорту «блакитного» палива відчула Польща. З понеділка 8 вересня там стали отримувати газу на чверть менше обумовленого. Поки у Польщі намагаються зрозуміти, що стало причиною зменшення транзиту - технічний збій або політика - реверс газу в Україну припинили. Однак, західні сусіди пообіцяли, що невдовзі відновлять постачання палива. 

«Реверсні поставки газу з Європи в Україну повинні здійснюватися і надалі, немає ніякого приводу для їх припинення у польському чи іншому європейському напрямку», - заявив експерт з енергетичних питань варшавського Інституту Собеського Томаш Хмаль.
 
Слідом за Польщею «енергетичні утиски» відчула Німеччина. Принаймні, скорочення поставок відзначили в найбільшій німецькій енергетичній компанії E.On 11 вересня. «З невідомих причин німецька сторона отримала менше газу від Росії, ніж це передбачено контрактом. Недоотриману кількість компенсували запасами зі сховища», - повідомив журналістам представник компанії. Однак, коментувати скорочення поставок з Росії, німецький імпортер газу RWE відмовився.
 
 
Далі естафету зі зниження імпорту палива отримала Словаччина. Газова компанія Slovensky Plynarensky Priemysel повідомила, що отримує на 10% менше російського газу, ніж зазвичай. Однак, на відміну від Польщі, Словацька Республіка не збирається перекривати реверс палива в Україну. Країна виконає свої зобов'язання навіть після обмеження Росією газових поставок. «Я не бачу в цьому жодної проблеми. Все відбувається на підставі підписаних контрактів і ми будемо виконувати свої зобов'язання», - заявив глава Міністерства закордонних справ Республіки Мирослав Лайчак.
 
У свою чергу, Україна звернулася до Єврокомісії з проханням розслідувати скорочення поставок російського газу в країни ЄС, які відбулися в останні дні. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан стверджує, що направив відповідний лист ЄК. За його словами, повинна бути чітка оцінка: або це дії операторів, або це дії «Газпрому». При цьому Міністр зазначив, що напередодні зими необхідно зробити відповідні висновки, оскільки наслідки зниження поставок газу нижче затребуваних в умовах низьких температур можуть мати набагато більш критичні наслідки.
 
«Буде більш важкий період (зима - ред.), і якщо це буде відбуватися - це буде мати досить критичні наслідки», - підкреслив він.
 
Також Юрій Продан нагадав, що в 2009 році, коли «Газпром» повністю припинив поставки газу через Україну транзитом в ЄС, жодна європейська компанія так і не пред'явила російській монополії претензій, а Європа офіційно не визначилася зі своїм ставленням до такого рішення «Газпрому».
 
 
До речі, нестійка позиція ЄС щодо газових маніпуляцій Росії призведе до того, що через кілька років Європа переживе долю України. У цьому впевнений Прем'єр-Міністр України Арсеній Яценюк. «Ми десятки разів заявляли про те, що Росія почне з України, а закінчить в Європейському Союзі. І те, що зробила Росія, коли вона на 10% зменшила поставки газу в країнами-членами Європейського Союзу, - це дуже серйозний будильник для Європейського Союзу. До чого це призведе? Ось побачите, що у 5-10-річній перспективі це призведе до того, що Європа буде робити все, щоб відмовитися від російського газу. Так само, як Україна почала робити все, щоб зменшити свою залежність від російського газу», - сказав Прем'єр-Міністр.
 
У Європі відзначили, що навіть у разі повного припинення поставок газу з Російської Федерації, ЄС зможе обійтися без російського палива протягом дев'яти місяців.
 
Коментарі (0)