ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНезаконні забудови дозволять узаконювати

Незаконні забудови дозволять узаконювати

Пропрезидентська фракція «Слуга народу» готує до другого читання проєкт закону 2143-3, який створює умови для легалізації незаконних будівництв

Пропрезидентська фракція «Слуга народу» готує до другого читання проєкт закону 2143-3, який створює умови для легалізації незаконних будівництв.

У законопроєкті пропонується доповнити Земельний кодекс новою статтею, яка дає власнику право на зміну цільового призначення землі. 

Таке право буде реалізовуватися після прийняття Київрадою рішення про внесення змін до генплану міста – у частині зміни функціонального призначення території.– Цільове призначення землі та функціональне призначення території – це різні правові категорії. Якщо територія має функціональне призначення «території житлової та громадської забудови», це може допустити будівництво як садочка, так і житлового кодексу. 

А ось цільове призначення ділянки чітко розмежовує житлове і нежитлове будівництво: наразі його неможливо змінити без окремого рішення Київради. У разі прийняття законопроєкту 2143-3, таке рішення Київради вже не буде потрібним. Це дасть зелене світло не лише всім потенційним забудовам, а ще й новим забудовам на землях, які визначені для цілей науки, медицини чи природно-заповідного фонду, – пояснює депутатка Київради Ольга Балицька. 

Згідно законопроєкту, цільове призначення столичної землі буде змінюватися автоматично (після прийняття нового генплану Києва). Таке «ноу-хау» протирічить Конституції і Земельному кодексу, оскільки в унітарній державі не може бути окремого регулювання земельних відносин для окремого міста.З подачі парламентських «слуг» Києву загрожуватимуть всплески «нахалстройщиків»: всі земельні ділянки, які виділені для шкіл, інститутів, лікарень, та інших закладів, можуть «перекочувати» під багатоповерхові будинки.

 

 
Коментарі (0)