ГоловнаГоловнеЖитлоНезаконним забудовникам дали відстрочку

Незаконним забудовникам дали відстрочку

Істотне збільшення штрафів за самовільне будівництво індивідуальних житлових будинків, прибудов та інших споруд відкладено до кінця 2013 року

Про це повідомив начальник управління дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Сергієнко.

За його словами, за незаконне будівництво українці платитимуть ті самі штрафи, а їх підвищення буде несуттєвим.

«У 2013 році штрафи будуть збільшуватися виключно на обсяг індексацій мінімальних заробітних плат. Наприклад, у цьому році мінімальна зарплата зросла майже на 10%, відповідно і штрафи збільшилися не більш ніж на 10%», — уточнив Олександр Сергієнко.

Він нагадав, що зараз розмір штрафу за самовільне будівництво становить від 170 до 850 грн і залежить, насамперед, від характеристик самого об'єкта, його складності та площі. А ось якщо самобуд вже експлуатували, штрафи можуть бути вищими.

«У Кодексі про адміністративні правопорушення прописана відповідальність за користування об'єктами, не введеними в експлуатацію. Там штрафи значно вищі, ніж за незаконне будівництво, — від 5100 до 6800 грн. Такі штрафи ми сьогодні застосовуємо, але у виняткових випадках», — розповів посадовець.

Він також зазначив, що узаконити самобуд сьогодні надзвичайно просто, — забудовнику достатньо лише подати в Держархбудінспекцію повідомлення. Відмовити ж у реєстрації Інспекція може тільки з об'єктивних причин.

«Відмова реєстрації повідомлення говорить про те, що є явні порушення закону, наприклад — земельного. Якщо ж є право власності на землю, пройдена процедура обстеження БТІ, складений технічний звіт, то узаконення такого об'єкта не затягується», — уточнив він.

Джерело: Дзеркало Тижня

 
Коментарі (0)