ГоловнаНовини ЖКГЖитлоШтрафи за самовiльне будiвництво зростуть у десятки разiв

Штрафи за самовiльне будiвництво зростуть у десятки разiв

Амнiстiя на узаконення самовiльно зведених приватних будинкiв закiнчується через три мiсяцi. З нового року штрафи за самовiльне будiвництво зростуть у десятки разiв.

Про це в ефiрi програми «Соцiальний статус. Ваше житло» на телеканалi Tonis повiдомив начальник управлiння дозвiльних процедур Державної архiтектурно-будiвельної iнспекцiї України Олександр Сергiєнко.

Вiн нагадав, що з 2013 року мiнiмальний штраф за самовiльне будiвництво приватних будинкiв становитиме щонайменше 5,1 тис. грн, тодi як сьогоднi вiн не перевищує 170 грн. До таких об’єктiв належать iндивiдуальнi (садибнi) житловi будинки, садовi, дачнi будинки, господарськi (присадибнi) будiвлi та прибудови до них.

Олександр Сергiєнко розповiв, що зi вступом у дiю спрощеної процедури введення приватних будинкiв в експлуатацiю темпи оформлення дозвiльних документiв в Українi значно збiльшилися i становлять сьогоднi 20 тис. будинкiв на рiк. Процедура оформлення сьогоднi має декларативний характер i триває не бiльше нiж один мiсяць.

«Власник будинку має лише заповнити декларацiю про готовнiсть об’єкта, бланк якої можна знайти навiть в Iнтернетi, та подати її до нашої iнспекцiї. Заповнюється цей документ на основi технiчного звiту працiвника БТI», - уточнив Олександр Сергієнко.

Вiн також звернув увагу на те, що декларацiя потрiбна тiльки для об'єктiв, побудованих пiсля 1992 року. Для будинкiв, зведених ранiше, буде достатньо технiчного звiту БТI.

При цьому Олександр Сергiєнко висловив припущення про можливе продовження термiну амнiстiї, якщо темпи оформлення дозвiльної документацiї громадянами не знижуватимуться.

«Якщо темпи подання документiв до iнспекцiї залишаться на тому самому рiвнi, ми маємо розробленi пропозицiї щодо продовження термiну амнiстiї», - сказав вiн, але не уточнив, на який термiн вона може бути продовжена. Однак висловив сподiвання, що до другого пiврiччя 2013 року бiльшiсть людей оформить дозвiльнi документи на власнi будинки за спрощеною схемою.

Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)