ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГІнфляція на споживчому ринку з початку року – 8,5%

Інфляція на споживчому ринку з початку року – 8,5%

Споживчі ціни у жовтні цього року в Україні зросли на 10,9% у річному вимірі (проти жовтня минулого року), впавши нижче показника в 11% місяцем раніше.
Споживчі ціни у жовтні цього року в Україні зросли на 10,9% у річному вимірі (проти жовтня минулого року), впавши нижче показника в 11% місяцем раніше. Про це свідчать дані Держстатистики.
 
Інфляція на споживчому ринку в жовтні у порівнянні з вереснем цього року становила 0,9%, з початку року – 8,5%.
 
Базова інфляція в жовтні у порівнянні з вереснем становила 1,0%, з початку року – 6,6%.
 
Як змінилися ціни на продукти
 
На споживчому ринку в жовтні ціни на харчі та безалкогольні напої зросли на 1,1% (у річному вимірі подорожчання на 13,6%). Найбільше (на 10,6%) у жовтні подорожчали овочі. На 4,0-1,1% за місяць зросли ціни на сало, хліб, молоко та молочні продукти, масло, продукти перероблювання зернових, м’ясо та м’ясопродукти, яйця. Водночас на 6,6-1,6% подешевшали фрукти, цукор, соняшникова олія.
 
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у жовтні підвищилися на 0,6%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,0%.
 
Тарифи на комуналку
 
Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива у жовтні на 0,9% відбулося шляхом здешевлення електроенергії на 7,4%. Разом з тим відбулося підвищення цін на природний газ на 3,2%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 1,6%. Водночас у річному вимірі ціни на комуналку сповільнили зростання до 18,8% з 25,1% місяцем раніше.
 
Ціни на інші послуги
 
Ціни на транспорт зросли у жовтні на 1,1% передусім шляхом подорожчання палива та мастил на 2,9%, проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті – на 1,6%. Водночас на 4,3% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.
 
У сфері зв’язку ціни у жовтні зросли на 1,7%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 16,7% та місцевого телефонного зв’язку на 14,0%.
 

За місяць ціни на послуги, пов'язані з охороною здоров'я, зросли на 1,0%, у річному вимірі підвищилися на 6,2%, на освіту - зросли за місяць на 0,1%, у річному вимірі - 16,9%. 

 
Коментарі (0)