ГоловнаНовини ЖКГІнфографікаІнфографіка: Як порахувати податок на нерухомість

Інфографіка: Як порахувати податок на нерухомість

У 2015 році українці будуть платити податок за свої квартири і будинки за законами 2014 року.
У 2015 році українці будуть платити податок за свої квартири і будинки за законами 2014 року. Як пояснили «Сегодня» в Держфіксальній службі, в цьому році потрібно оплачувати базовий податковий період попереднього року, тобто 2014-го. А все тому, що в минулому році українці платили податок на житло за звітний 2013-й - адже у 2013-му парламент звільнив фізосіб від сплати цього податку, перенісши тягар на 2014-й.
 
У результаті вийшло, що в цьому році розрахунок податку на «зайві квадрати» для фізосіб буде наступний: за даними ГФС, з 1 січня по 31 березня 2014-го стягується податок з житлоплощі, а з 1 квітня по 31 грудня 2014-го - вже з загальної площі нерухомості. 
 
Податкові ставки для фізосіб також залишилися на рівні 2014 року: неоподатковуваний мінімум для громадян становить 120 кв. м для квартир, 250 кв. м - для будинків, і 370 кв. м - для власників квартир і будинків. Якщо ж власник володіє нерухомістю понад цієї квадратури, але не більше 240 кв. м для квартир і не більше 500 кв. м для будинків, тоді доведеться сплатити 1% від мінзарплати за кожен «зайвий» метр. Ті ж українці, які мають у власності квартиру площею понад 240 кв. м або будинок понад 500 кв. м, будуть платити вже 2,7% від мінзарплати за кожен зайвий метр. Саме такі ставки будуть використовувати в своїх розрахунках податківці для нарахування податку на нерухомість для фізичних осіб. Єдине, що буде змінюватися протягом року - облік житлової та загальної площі.

 

У системі сплати податку на нерухомість нічого не змінюється. Планується, що до 1 липня 2015-го співробітники Держфіксальної служби надішлють власникам житла податкові повідомлення. Цей документ податківці відправлять власнику квартири або будинку за місцем реєстрації фізособи. Оплатити квитанцію потрібно буде за два місяці (60 днів) з дня отримання документа. При сплаті податку на житло гроші надходять в бюджет тих місцевих рад, де розташована нерухомість - міста, села або селища.

У разі несвоєчасної сплати включається система штрафів. При затримці до 30 календарних днів штраф складе 10% від суми податкового боргу, більше 30 днів - 20%.

Податок на нерухомість, який запрацював у січні-2015, українці будуть платити тільки в 2016-му. Якою саме буде ставка податку на житло і які пільги будуть передбачені для населення, визначать місцеві ради вже в цьому році.

 
Коментарі (0)