ГоловнаНовини ЖКГІнфографікаІнфографіка: оплата населенням ЖКП з початку 2019 року

Інфографіка: оплата населенням ЖКП з початку 2019 року

У січні-липні 2019 року за спожиті житлово-комунальні послуги (без електроенергії), населенню до сплати було нараховано 83,1 млрд. грн., з яких сплачено 86,0 млрд. гривень
У січні-липні 2019 року за спожиті житлово-комунальні послуги (без електроенергії), населенню до сплати було нараховано 83,1 млрд. грн., з яких сплачено 86,0 млрд. гривень, або 103,5% від обсягу нарахувань (включаючи погашення боргів попередніх періодів). 
 
Такі данні повідомила Державна служба статистики України. 
 
Зокрема, у липні населення сплатило за ЖКП (без електроенергії) 6,1 млрд. гривень, що становить 145,0% до нарахованих сум (включаючи погашення боргу попередніх періодів). 
 
За електроенергію (з урахуванням погашення боргу попередніх періодів) у липні ц. р. сплачено 3,1 млрд. грн., або 113,6% до нарахованої суми (включаючи погашення боргу попередніх періодів).
 
 
Середні нарахування за житлово-комунальні послуги, з урахуванням електроенергії (із розрахунку 150 кВт·год), на одного власника особового рахунку у липні ц. р. склали 652,94 грн., що на 6,7 грн., або 1,0% менше, ніж у червні ц. р., але на 10%  (61,6 грн.) перевищують показники липня минулого року.
 
Протягом 7 місяців цього року рівень оплати населенням окремих послуг становив:
  • постачання природного газу – 108,4%;
  • централізоване опалення та постачання гарячої води – 105,9%;
  • утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 92,7%;
  • централізоване постачання холодної води та водовідведення – 88,6%;
  • вивезення побутових відходів – 86,9%.
Станом на 31.07.2019 відбулося скорочення загального обсягу боргу населення за спожиті житлово-комунальні послуги, який склав 53,0 млрд. грн., що на 2,3 млрд. грн., або на 4,2% менше, ніж місяцем раніше. Порівняно із відповідною датою минулого року обсяг заборгованості зріс на 14,3 млрд. грн., або на 37%, а з початку поточного року борг, навпаки, скоротився на  2,6 млрд. грн., або на 4,7%.
 
У структурі боргу найвищу питому вагу займають борги з газопостачання (44%), а також централізоване опалення та гаряче водопостачання (29%). За звітний місяць відбулося скорочення заборгованості з оплати послуг газопостачання, централізованого опалення та гарячого водопостачання, а також електроенергії. Разом з тим, борги населення за вивезення побутових відходів та постачання холодної води і водовідведення у липні збільшилися на2,6% та 14,3% відповідно.
 
 
Рівень розрахунків населення за спожиті ЖКП покращується і у розрізі регіонів, що характерно для неопалювального сезону. Разом з тим у регіональному розрізі зберігається значна варіативність рівнів оплати: від 80,5% у Луганській до 118,6% у Закарпатській областях (включаючи погашення боргів попередніх періодів).
 
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
20 Січня 2020 p. 00:49
Раніше усі компослуги сплачувались однією платіжкою. Потім придумали так звану "комісію" (споживач повинен внести додаткову плату при сплаті за компослугу), і одну платіжку розділи на шість платіжок ( посортували по видам компослуг). Спочатку це шахраювання не дуже обурило споживачів - нікому тоді навіть у голову не прийшло, що тепер прийдеться платити чималу "комісію" окремо за кожну платіжку. А потім, через деякий час, вже розділені платіжки знову поділили принамні на дві - таким чином "комісія" збільшилася ще у 2 рази....
Коля Пухов
20 Січня 2020 p. 00:49
А тепер хотять усі компослуги знову об"єднати в одну платіжку, але при цьому штучно приписати споживачам неіснуючі борги та обнулити переплату, якщо вона є.