ГоловнаНовини ЖКГІнфографікаІнфографіка: у травні українців чекають зміни пов'язані з комунальними виплатами

Інфографіка: у травні українців чекають зміни пов'язані з комунальними виплатами

З 1 травня 2019 року ціна на газ для населення знижується на 30 коп. Споживачі будуть платити 8 грн 25 коп. за 1 куб метр.
Цього року у травні українців очікують не дуже приємні сюрпризи, пов’язані з комунальними виплатами. «Слово і Діло» розбиралось, які закони в травні набувають чинності та хто з українців отримає щорічні одноразові виплати.
 
З 1 травня 2019 року ціна на газ для населення знижується на 30 коп. Споживачі будуть платити 8 грн 25 коп. за 1 куб метр. Відповідна постанова уряду України, що дозволяє знижувати ціну на газ для населення, відповідає зобов'язанням, які взяла на себе Україна в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом, заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.
 
«Ціни, встановлені в постанові КМУ №867, фактично функціонуватимуть як межа цін на природний газ для населення до кінця цього року. Це відповідає меті ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів, і, таким чином, це відповідає нашим зобов'язанням за програмою, підтримуваною МВФ», - сказала міністр.
 
Також з початку травня можна буде переходити до іншого мобільного оператора, залишаючи свій старий номер телефону. Якщо абонент, захоче перейти в іншу мережу, то на його номер інші клієнти цього оператора не зможуть подзвонити за внутрішньомережевим тарифом. Попереджати про такі випадки після запровадження MNP буде особливий зумер і голосове повідомлення. Це обов’язок оператора – дати зрозуміти абоненту, коли той телефонує іншій людині, що її номер перенесений.
 
Зміниться в травні й порядок проходження техогляду для власників авто. Окрім протоколу, водіям видаватиметься самоклейна позначка з радіочастотною ідентифікацією, яка міститиме дані про результат техогляду (Власник ТЗ зобов’язаний закріпити позначку у правій верхній частині вітрового скла, з його внутрішнього боку). Техогляд обов'язковий для вантажних автомобілів, таксі, автобусів та ТЗ, які перевозять небезпечні вантажі, а також легкових авто, які використовуються в комерційних цілях.
 
Всі українці відчують на собі набрання чинності закону «Про житлово-комунальні послуги». Згідно цього документа, для споживачів запроваджується пеня за прострочення платежів за послуги ЖКГ (розмір пені дорівнює 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення).
 
Також закон передбачає запровадження абонплати за послуги ЖКГ. Максимальні розміри абонплати у 2019 році: опалення та гаряче водопостачання – 43 грн, холодне водопостачання – 37,6 грн, вивезення сміття – 16,1 грн.
 
До того ж працівники комунальних служб отримують право безперешкодного доступу в житло для відключення за борги за послуги ЖКГ.
 

Але є й приємні новини. До 5 травня 2019 року щорічну разову грошову допомогу отримає низка категорій громадян. Зокрема, інваліди війни, колишні неповнолітні в’язні концаборів, гетто та місць примусового тримання, яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років та які визнані інвалідами, учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності. 

 
Коментарі (0)