ГоловнаНовини ЖКГІнфографікаІнфографіка: Заборгованість українців за комуналку

Інфографіка: Заборгованість українців за комуналку

Українці заборгували за комунальні послуги 34,5 млрд грн. При цьому рівень оплати населенням послуг ЖКГ з початку року становить 92,6%.
Українці заборгували за комунальні послуги (газопостачання, опалення, гаряче та холодне водопостачання, водовідведення, утримання будинків та прибудинкових територій, вивезення побутових відходів, але без урахування електроенергії) 34,5 млрд грн.
 
Такі дані дає Держстат станом на 31 серпня 2018 року. При цьому рівень оплати населенням послуг ЖКГ з початку року становить 92,6%, розповідає «Слово і Діло».
 
Але борги зросли на 45% порівняно з минулим роком, і якщо подивитися за категоріями оплати за комуналку, то найбільше – за газопостачання, 16,7 млрд грн (+56,1%).
 
За опалення у населення накопичився борг у 10,4 млрд грн (+40,5%), за утримання будинків та прибудинкових територій – 4 млрд грн (+29%), за холодне водопостачання та водовідведення – 2,9 млрд грн (+38,1%), за електроенергію – 3,9 млрд грн (+11,4%), за вивезення сміття – 0,5 млрд грн (+25%).
 
До речі, в 2017 році населення також розплатилося за комунальні послуги на 92,6%, але минулорічний борг перед постачальниками комунальних послуг становив 23,7 млрд грн.
 
Рівень оплати населенням комуналки за регіонами відрізняється досить відчутно. Кияни оплачують комунальні послуги на 106%, тобто частина жителів столиці платить наперед, щоб легше було покривати виплати під час опалювального сезону. Але й борг киян перед комунальниками найбільший у країні – 3,7 млрд грн.
 
Далі за дисциплінованістю оплат ідуть жителі Хмельницької області, які погашають оплату на 99,4% (борг становить 398,2 млн грн), Львовської – 99,2% (1,8 млрд грн), Рівненської області – на 98,5% (126,1 млн грн).
 
Найгірша ситуація з вчасною виплатою комунальних платежів у луганській області, де населення розрахувалося на 68,2%, а борги накопичилися вже на 1,2 млрд грн. Другою з кінця йде Івано-Франківська область, де люди розрахувалися на 76,9%, а боргів – на 247,6 млн грн. Третя серед аутсайдерів – Чернівецька область, де населення заплатило за комуналку на 79,6% й заборгувало 299,2 млн грн.
 
 
Хоча, якщо брати в грошовому еквіваленті, то першим боржником є Дніпропетровська область (5,2 млрд грн), слідом іде найбільш густонаселене місто в Україні – Київ (3,7 млрд грн), далі – Харківська область (4,8 млрд грн) та Одеська область (2,7 млрд грн)
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
27 Жовтня 2018 p. 22:35
Субсидії відмінили і люди перестали платить за компослуги.
Коля Пухов
01 Листопада 2018 p. 21:29
Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.----------------------------------------------- Знецінення національних грошей, тобто інфляція, - це коли друкар грошових знаків ( влада) безпідставно збільшує масу грошей-папірців. Коротше кажучи, грабунок громадян владою. --------------------------------------------Пояснення дуже просте. Припустим, у вас є певна сума гривень, за які ви можете придбати певну кількість товарів і послуг. Ви не витратили ці гроші, а через деякий час з"ясувалось, що ви можете купити за цю ж суму значно менше тих самих товарів і послуг. Фактично це означає , що внаслідок вашої затримки з покупкою вас просто-напросто обікрадено... І хто ж крадій?