ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНяням радять реєструватися підприємцями

Няням радять реєструватися підприємцями

25 тис. сімей зможуть скористатися соціальною допомогою "Муніципальна няня". Щомісяця додатково отримуватимуть 1626 грн, окрім допомоги на дитину до трьох років

25 тис. сімей зможуть скористатися соціальною допомогою "Муніципальна няня". Щомісяця додатково отримуватимуть 1626 грн, окрім допомоги на дитину до трьох років. Гроші зможуть використати для оплати послуг няні. У держ­бюджеті передбачили на цю програму 500 млн грн, повідомили в Міністерстві соціальної політики.

1626 грн — це прожитковий мінімум на дитину до 6 років. Суму щороку перераховуватимуть.

Обирати няню батьки будуть самостійно. З нею потрібно підписати договір про офіційне праце­влаштування. До управління соцзахисту подати копію договору, свідоцтво про народження дитини, копії паспортів матері та батька, документи про оплату послуг няні.

Чиновники радять іти працювати нянями жінкам, яким не вистачає страхового стажу для пенсії. Їм треба зареєструватися підприємцями. Сплачувати щомісяця єдиний соціальний внесок.

— Проект трохи нагадує передвиборчий популізм, — каже експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років. — Якщо в уряді турбуються про страховий стаж жінок передпенсійного віку, то як їх залучатимуть до програми? Небагато матерів захочуть довірити дитину людині, яка раніше не працювала нянею. При соцзабезах, центрах зайнятості потрібно створювати курси з підготовки нянь. Формувати списки фахівців, які вже оформлені як підприємці. Тоді батьки зможуть без проблем обрати няню своїй дитині. Зараз же кваліфіковані няні, які готові працювати за копійки, мають з'явитися з повітря. З суми, яку уряд компенсує, частину ще потрібно віддати на податки.

Няні в Україні заробляють 10–20 тисяч гривень. Якщо доглядати потрібно немовля, то виплати ще більші — від 600 до півтори тисячі гривень за добу. Більшість працюють неофіційно. Деякі жінки стоять на обліку в центрах зайнятості, додатково отримують допомогу по безробіттю. Більшість нянь знаходять роботу за рекомендаціями. Тому ні роботодавцю, ні жінці не так важливо, чи офіційно буде працювати. Бувають випадки, коли няню шукають у сім'ю генерального директора якоїсь компанії. Щоб людина могла заробити страховий стаж, її оформлюють на фірмі технічним працівником. Частину зарплати отримує офіційно, решту — "в конверті". Працевлаштуватися нянею офіційно можна в дитячі центри, приватні дитсадки, державні заклади. Однак зарплати там — від 4 тисяч гривень.

— Ідея "муніципальної няні" цікава, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Але треба подивитися, що вийде з цього на практиці. Адже виплати, про які говорить уряд, — мізерні. За такі гроші няні не підуть працювати. Крім того, немає довіри до органів влади. Тобто ви можете витратити час і гроші на пошуки няні. Але компенсацію не отримати.

Сьогодні знайти кваліфіковану няню не так просто. Батьки не з кожним погодяться залишити дитину. Година роботи няні коштуватиме мінімум 50 гривень. Тобто працювати місяць за 1626 гривень ніхто не буде. Можливо, для провінційного містечка ця сума і спрацює. Але не для великих міст. Крім того, там стільки вимог і бюрократії, що не всі займатимуться оформленням допомоги. Державі потрібно компенсувати послуги няні хоча б у межах 5 тисяч гривень. Тоді буде можливість платити податки й отримувати хоч якісь гроші на руки.

 

 
Коментарі (0)