ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНКРЕКП: ціна є імпульсом для зростання видобутку енергоресурсів в Україні

НКРЕКП: ціна є імпульсом для зростання видобутку енергоресурсів в Україні

В НКРЕКП заявили, що що ринкові принципи ціноутворення на енергоресурси позитивно вплинули на енергетику.

В НКРЕКП заявили, що що ринкові принципи ціноутворення на енергоресурси позитивно вплинули на енергетику.

Впровадження прозорих механізмів ціноутворення на енергоресурси з орієнтацією на ринкові індикатори зробило істотний позитивний вплив на українську енергетику.

Про це під час круглого столу "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і чинник енергетичної безпеки", організованого Європейською бізнес асоціацією, заявив глава Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк, передає "РБК-Україна" 

"З моменту створення комісії ми пропагували і вважаємо економічно обґрунтованим і доцільним для України відхід від політико-адміністративних підходів визначення цін до визначення ціе з орієнтацією на ринкові ціни", - зазначив він.

За словами Вовка, пропозиції ряду експертів та політиків щодо затвердження двох різних цін на українські та імпортні енергоресурси може призвести виключно до тінізації галузі.

"В Україні є поширена практика: український газ та імпортний газ. І досить поширена думка, а давайте зробимо імпортний паритет тільки для імпортного товару, і не імпортний паритет, а щось інше - для місцевого. Це веде лише до цінової дискримінації і нерівних умов для розвитку цього бізнесу", - сказав він.

Голова НКРЕКП підкреслив, що в Україні існує енергозалежність відразу по декількох секторах енергетики: атомній, газовій і вугільній галузі.

"Ми бачимо, що енергозалежність спостерігається у кількох сферах. В атомній енергетиці вона становить приблизно 60% від потреб України. Друга сфера, вона є найбільш політизованою, - це вугільна. В цьому і наступному роках, за різними підходами, дефіцит становить приблизно 20%. Якщо говорити про природний газ, в поточних умовах ця цифра наближається до 35-40%", - підкреслив Вовк.

При цьому, на думку глави НКРЕКП, саме ціновий чинник є важливим імпульсом для зростання видобутку енергоресурсів в Україні. Однак це не може відбутися за кілька місяців. У цьому ключі Україні необхідно проводити послідовну політику щодо лібералізації ринків.

В 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. Результатом стало затвердження автоматичних формули розрахунку ціни на газ і ціни на вугілля з прив'язкою до міжнародних індексів (так звані формули Дюссельдорф+ і Роттердам+).

 
Коментарі (0)