ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВНКРЕКП за створення конкурентного ринку поводження з відходами

НКРЕКП за створення конкурентного ринку поводження з відходами

В середньому по Україні вартість захоронення становить 75 грн за тонну, що в рази дешевше від тарифу на переробку відходів.

В середньому по Україні вартість захоронення становить 75 грн за тонну, що в рази дешевше від тарифу на переробку відходів.

В Україні вартість захоронення відходів становить 75 грн за тонну, тоді як обгрунтований тариф на переробку відходів перевищив би 1000 грн.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву представника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Олега Кострикіна, яку він зробив під час прес-конференції.

"На сьогодні населення сплачує за поводження з відходами 2,56 грн з громадянина на місяць. При цьому, в середньому по Україні вартість захоронення становить 75 грн за тонну - це фактично 3 євро", - сказав Кострикін.

Разом з тим, економічно обгрунтований тариф для побудови підприємства з переробки відходів становитиме більше 1000 грн за тонну.

"Захоронення вартістю у 3 євро вступає в економічну конкуренцію з переробленням побутових відходів. Питання у тому, куди перевізник повезе відходи: на звалище за 75 грн чи завод за 1000 грн? Відповідь очевидна. На цьому усе поводження з побутовими відходами закінчується", - зазначив представник НКРЕКП.

Водночас населення готове до підвищення тарифів на поводження з відходами не більше ніж на 10%.

"Додаємо до 2,56 грн ще 10%. Це та плата, яку громадяни згодні заплатити", - додав Кострикін.

Нагадаємо, раніше Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україні вкрай необхідно вирішувати проблеми зі сміттям, а для цього необхідно створювати сучасні сміттєпереробні комплекси.

Також як повідомлялося раніше, на початку листопада Кабінет міністрів схвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року.

Додамо, що нова стратегія поділена на 7 розділів, кожен із яких передбачає принципи управління певними видами відходів. 

Як зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, наразі в Україні вкрай складна ситуація зі сміттям, адже уже накопичено близько 36 млрд тонн відходів, а це, за його словами, понад 50 тисяч тонн на один кілометр квадратний.

В уряді також додали, що для виконання Стратегії буде розроблений ще загальнонаціональний план та регіональні плани її впровадження.

 

 
Коментарі (0)