ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНКРЕКП затвердила порядок формування тарифів для водопостачання за принципом RAB-регулювання

НКРЕКП затвердила порядок формування тарифів для водопостачання за принципом RAB-регулювання

НКРЕКП затвердила новий порядок формування тарифів на централізоване водопостачання за принципом RAB-регулювання
Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг затвердила новий порядок формування тарифів на централізоване водопостачання за принципом RAB-регулювання. Це рішення прийнято на вчорашньому засіданні комісії.
 
Нова формула буде запроваджена замість існуючої «Витрати плюс», в якій діє надбавка до витрат підприємства на надання послуг в розмірі 12,5%.
 
Суб’єкти, що надають послуги з водопостачання та водовідведення, оцінюють вартість активів (водопровідних систем, тощо) і розробляють довгострокову інвестиційну програму.
 
На основі оцінки активів підприємству дозволяється включити в тариф норму прибутковості - регуляторну норму доходу. Регуляторна норма доходу встановлюється як на старі активи, так і на нові.
 
Закладається відсоток норми дохідності водоканалів на нову базу та на стару базу.
 
Розмір доходу на регуляторні бази старих і нових активів за новою формулою буде розраховуватися на кожен рік регуляторного періоду.
 
Регуляторний період становить не менше 3 років для першого регуляторного періоду і не менше 5 років, якщо це другий і більше регуляторний період у кожного окремо взятого підприємства.
 
Отриманий прибуток буде направлятися на фінансування довгострокової інвестиційної програми, погашення заборгованостей і оплату податку на прибуток.
 
Згідно нової формули збільшення інвестицій в модернізацію мережі та оптимізація діяльності призведе до збільшення прибутку компаній.
 
Крім того, з формули розрахунку тарифу на централізоване водопостачання був прибраний цільовий коефіцієнт технологічних втрат і невраховані витрати води. Формула розрахунку тарифу на централізоване водовідведення залишилася без змін.
 

 

 
Коментарі (0)