ГоловнаНовини ЖКГПодіїНімеччина допоможе Україні з енергетичним переходом

Німеччина допоможе Україні з енергетичним переходом

Держсекретар Мінекономіки та енергетики ФРН Андреас Файхт заявив, що німецький уряд готовий допомагати Україні у здійсненні енергетичного переходу.

 

Держсекретар Мінекономіки та енергетики ФРН Андреас Файхт заявив, що німецький уряд готовий допомагати Україні у здійсненні енергетичного переходу.

Про це він сказав у ході дискусії у рамках Німецько-українського Енергетичного дня.

За словами чиновника, ФРН та Україна є стратегічними партнерами з питання енергетики, німецькі компанії вже працюють в Україні та зацікавлені продовжувати діяльність, інвестувати у відновлювану, водневу енергетику, адже Німеччина зацікавлена ​​у отриманні "зеленого" водню з України.

"Ми дали політичну обіцянку і готові розвивати Зелений фонд для України. Новий уряд продовжуватиме цю політичну лінію", - запевнив Файт, нагадавши, що німецький внесок становить 150 млн. євро, а інші країни також зацікавлені приєднатися.

Він зазначив, що німецький банк KfW вже веде переговори з українськими партнерами. Сам же Файхт, перебуваючи у жовтні у Києві, зустрічався з представниками уряду, приватного сектору та "побачив величезний потенціал". Він також говорив із НАК "Нафтогаз України" про те, що потрібно зробити, щоб залучити інвестиції в газовий сектор, адже передумовою синхронізації енергоринків є добрий стан мереж.

Представник німецького Мінекономенерго нагадав, що у жовтні було прийнято постанову, яка спрощує німецьким компаніям здійснення проектів вартістю до 50 млн. євро. "Думаю, що будуть також спільні проекти з Україною", – заявив Файхт.

За його словами, Німеччина має великі амбіції, у здійсненні яких Україна може бути важливим партнером, особливо щодо імпорту "зелених" енергоносіїв.

Зі свого боку, заступник міністра енергетики України з європейської інтеграції Ярослав Демченков назвав досягнення цілей кліматичної нейтральності до 2050 року "амбітною метою, але досяжною".

Він наголосив, що енергоперехід має здійснюватися з урахуванням енергетичної безпеки. "Наша спільна мета – безпечна Європа з ефективною енергетикою, енергетично незалежна Європа. Наші держави мають зробити все, щоб енергобезпека Європи не залежала від інших країн, які поводяться агресивно. Ми повинні дати знати таким країнам, що "зелений" перехід відбудеться і нікому не вдасться продовжувати саджати європейські країни на "голку" вугілля та природного газу. Закликаємо посилювати наш енергетичний діалог на високому рівні з метою демонополізації Росії", - заявив Демченков.

Він висловив надію на консенсус та солідарність із цього питання з новим урядом Німеччини.

 

 

 
Коментарі (0)