ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНімецькі економісти: «Північний потік-2» – не потрібен Європі

Німецькі економісти: «Північний потік-2» – не потрібен Європі

Експерти Німецького інституту економічних досліджень (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, DIW) у нещодавно опублікованому дослідженні доводять, що «Північний потік-2» не потрібен для забезпечення німецької та європейської енергетичної безпеки

Експерти Німецького інституту економічних досліджень (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, DIW) у нещодавно опублікованому дослідженні доводять, що «Північний потік-2» не потрібен для забезпечення німецької та європейської енергетичної безпеки.

Як зазначають автори дослідження Анне Нойман, Леонард Ґюке, Франциска Гольц, Клаудіа Кемферт і Крістіан фон Гіршгаузен, будівництво другого газопроводу через Балтійське море із Росії до Німеччини («Північний потік-2») є «дуже суперечливим із політичних, економічних та екологічних причин». Зокрема, дослідники доводять, що твердження власників проекту та деяких європейських енергетичних компаній про прибутковість і необхідність цього проекту для забезпечення постачання природного газу до Німеччини та Європи є безпідставним. «Прогнози споживання енергії, на яких базується проект, зокрема EU Reference Scenario, значно переоцінюють попит на природний газ у Німеччині та Європі», — йдеться у документі. Експерти вважають методологію EU Reference Scenario суперечливою та певні, що споживання викопного природного газу знижуватиметься і в Німеччині, і в Європі. Зокрема, якщо взяти до уваги цілі спільноти щодо кліматичного захисту до 2030 року та довгострокові — до 2050-го. Сценарії кліматичної політики Німеччини також передбачають, що частка викопного природного газу в енергопостачанні Німеччини буде скорочуватися. «З огляду на низькі ціни на електроенергію в найближчому майбутньому, високі надлишкові потужності в традиційному секторі електростанцій та швидкий прогрес у розвитку відновлюваних джерел енергії та технологій зберігання, викопний природний газ більше не матиме значення в галузі електроенергетики як об’єднавча технологія; скорочення споживання також очікується в промисловому секторі та опалюванні», — вважають експерти Німецького інституту економічних досліджень.

Більше того, від проекту можна очікувати високих комерційних втрат, згідно із різними дослідженнями його прибутковості. Так, дослідження групи норвезьких експертів «Майбутнє російського газового експорту» показує, що «Північний потік-2» не може бути прибутковим, оскільки не підвищить рівня продажу російського газу в Німеччині та ЄС. Крім того, низькі доходи від газопроводу доповнюватимуть високі витрати на його побудову. Тому побудова цього газопроводу не даватиме жодних прибутків. Також експерти німецького аналітичного інституту цитують дослідження російського Сбербанку (автора цього дослідження звільнили без пояснень за кілька днів після публікації, вочевидь, через критику Газпрому в документі), опубліковане у травні цього року, де автори припускають, що «Північний потік-2» слугуватиме насамперед геополітичним інтересам та зміцнить хіба трубопровідну галузь.

Аргументи про те, що «Північний потік-2» потрібен для диверсифікації постачання природного газу до Європи, експерти також спростовують, доводячи, що постачання газу до ЄС є вже й без того диверсифікованим та стійким до криз. Крім того, вони доходять висновку, що безпека постачання природного газу до Європи була сильною протягом останніх років та перебуватиме на такому ж рівні і надалі.

«Постачання до Німеччини та Європи характеризується добре розвинутою інфраструктурою та великою різноманітністю країн-постачальників, що робить додатковий трубопровід із Росії непотрібним», — зазначають експерти. Вони також наголошують, що постачання газу залишатиметься в безпеці, навіть попри спад внутрішньоєвропейського виробництва та незначне зростання чистого імпорту.

«Навіть повне припинення постачання з боку Росії може бути компенсоване як в Німеччині, так і в Європі за рахунок альтернативних джерел постачання та більшої ефективності: успішне розширення транспортних шляхів і структури постачання можуть компенсувати дефіцит», — наголошується в документі Німецького інституту економічних досліджень.

Експерти Німецького інституту економічних досліджень звертають також увагу на те, що частину загальних витрат на «Північний потік-2», цілком імовірно, доведеться сплатити споживачам природного газу в Німеччині. «Ці витрати включають розширення можливостей NEL (Nordeuropäische Erdgasleitung – Північноєвропейський газопровід, один із двох газопроводів (інший OPAL), що транспортують Німеччиною газ, доставлений до неї по Північному потоку – Ред.) та побудову EUGAL (газопровід, що здебільшого йтиме паралельно з OPAL, однак кінцевою точкою його буде Чеська республіка – Ред.). Вартість цих додаткових газопроводів оцінюється у €500 млн», — зазначається у документі.

 

 
Коментарі (0)