ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоНормативи, які використовуються при розрахунку субсидії

Нормативи, які використовуються при розрахунку субсидії

Субсидія призначається виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою Уряду
Право на отримання житлових субсидій мають сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.
 
Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:
 
- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства
 
- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
 
- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2019 складає 1853 грн.);
 
- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.
 
Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.
 
Субсидія призначається виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою Уряду від 06.08.2014 № 409 (зі змінами). 
 
НОРМА ПЛОЩІ ЖИТЛА:
 
Утримання житла, опалення  13,65 м2 на особу + 35,22 м2на сім’ю
 
На підставі рішення комісії субсидії можуть призначатися непрацездатним особам, які проживають самі, на понаднормову площу житла, яка не може перевищувати більше як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.
 
СПОЖИВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ:
 
на опалення  4,0 м3 на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
 
на газову плиту (приготування їжі)  3,3 м3  на особу
 
на газову плиту за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача (приготування їжі і підігрів води) 5,4 м3 на особу
 
на газову плиту і водонагрівач  10,5 м3 на особу
 
ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ:
 
постачання холодної води
 
2,0 м3 на особу (за наявності централіз. постачання гарячої води),
 
3,6 м3 на особу (за відсутності централіз. постачання гарячої води
 
постачання гарячої води 1,6 м3 на особу
 
водовідведення  3,6 м3 на особу
 
СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ:
 
на опалення  30 кВт.год на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
 
у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної та гарячої води
 
70 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більше 190 кВт·г на місяць.
 
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води і газових водонагрівальних приладів
 
100 кВт·г на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 220 кВт·г на місяць.
 
СПОЖИВАННЯ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ:
 
на опалення  0,0383 Гкал на 1 м2 опалювальної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
 
ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ, ВЕЛИКОГАБАРИТНИМИ РЕМОНТНИМИ ТА РІДКИМИ ВІДХОДАМИ
 
тверді, великогабаритні ремонтні та рідкі відходи 0,4167 куб. метра на одну особу
 
рідких відходи 0,76 куб. метра на одну особу
 

3,6 м3 на домогосподарство - у разі відсутності системи централізованого водовідведення та за наявності централізованого водопостачання і вигрібних ям 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
25 Серпня 2020 p. 17:10
Плата за воду для квартир без індивідуальних лічильників має нараховуватись згідно норм споживання, а не за так званим будинковим лічильником.
Коля Пухов
25 Серпня 2020 p. 18:35
У нас («Євро-Реконструкція») гарячої води не було майже місяць, але плату за неї нарахували навіть більшу, якби вода була. Потім на декілька днів гарячу воду включили, а тепер знову виключили. ------------------------------- Уявляю, яку плату за гарячу воду «Євро-Реконструкція» нарахує за ці декілька днів.