ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: на нових ділянках трас при в’їзді в населені пункти будуть засоби заспокоєння трафіку

Нові ДБН: на нових ділянках трас при в’їзді в населені пункти будуть засоби заспокоєння трафіку

На нових ділянках трас при в’їзді в населені пункти вже мають проєктуватися засоби заспокоєння трафіку – напрямні острівці
З 1 вересня в Україні набрали чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування доріг загального користування. Відповідно до них при новому будівництві та реконструкції існуючих трас на в’їздах у населені пункти мають обов’язково влаштовуватися спеціальні напрямні острівці для зниження дорожнього трафіку. За можливістю такі засоби безпеки мають передбачатися і під час капітального ремонту.
 
Це дозволить знижувати середню швидкість руху на дорогах при в’їздах в населені пункти, а, отже, зменшити кількість ДТП та аварій. Також це може сприяти покращенню умов пересування пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту, загалом заспокоєнню транспортного трафіку.
 
Як це працює: наприклад, щоб об’їхати напрямний острівець, водій змушений загальмувати та підвищити свою увагу на дорозі. Напрямні острівці розміщуються за відсутності наземного пішохідного переходу на смузі руху у напрямку населеного пункту. Якщо ж пішохідний перехід присутній, у такому випадку проектується острівець безпеки для пішоходів згідно з вимогами ДБН “Вулиці і дороги населених пунктів.
 
За основу цієї зміни був взятий європейський досвід, а саме європейська система «traffic calming», яка включає в себе комплекс заходів із дизайну доріг та створення штучних звужень та нерівностей з метою уповільнення дорожнього руху або зменшення кількості транспортних засобів. 
 
В Україні вже є кілька прикладів впровадження таких нововведень. Наприклад, такі напрямні острівці за системою «traffic calming» встановлені у Полтавській області при в’їзді у місто Лохвиця.
 
Згідно зі змінами у ДБН, місця влаштування напрямних острівців та острівців безпеки для пішоходів необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами. Також у змінах наведено конкретні схеми застосування і розрахунки щодо їх влаштування.
 

Зміни до ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво”  вступили в дію з 1 вересня 2019 року.  

 
Коментарі (0)