ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: облаштування санвузлів для осіб з інвалідністю у громадських об’єктах

Нові ДБН: облаштування санвузлів для осіб з інвалідністю у громадських об’єктах

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься норма щодо обов’язкового облаштування доступних санвузлів для маломобільних груп населення у великих громадських об’єктах, а саме, аеропортах, вокзалах, стадіонах та ТРЦ
У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься норма щодо обов’язкового облаштування доступних санвузлів для маломобільних груп населення у великих громадських об’єктах, а саме, аеропортах, вокзалах, стадіонах та торгово-розважальних центрах, про це повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.
 
Нові ДБН вже затверджено і буде опубліковано найближчим часом. Вони вступлять в силу орієнтовно навесні 2019 року.
 
Сьогодні у більшості громадських закладів, у тому числі, і на таких великих об’єктах, як аеропорти, вокзали, стадіони не завжди є достатня кількість санвузлів. Не говорячи вже про їх доступність для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. 
 
Згідно з ДБН, вбиральні повинні бути на кожному поверсі та через кожні 50 метрів  і розраховані на широке коло користувачів, зокрема, і на маломобільні групи:
  • людей з інвалідністю з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності;
  • батьків з маленькими дітьми;
  • літніх людей;
  • вагітних жінок;
  • людей з післяопераційним станом здоров’я і т.д.
Універсальні кабіни повинні бути обладнано необхідною сантехнікою та поруччями та мати ширину не менше 1,65 м та глибину не менше 1,8 м. У ДБН прописані чіткі вимоги до розміщення раковин, дверей та наведені конкретні розрахунки.
 
Нові ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» було розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». 
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)