ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: скасовано норму щодо обов’язкового проектування сходів при вході до житлових будинків

Нові ДБН: скасовано норму щодо обов’язкового проектування сходів при вході до житлових будинків

Тепер проектувати поріг або сходи при вході до житлових будинків не обов’язково
У змінах до державних будівельних норм щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення») скасовано норму щодо обов’язкового проектування порогу або сходів при вході до житлових будинків. 
 
Про це повідомила прес-служба міністерства.
 
Раніше пороги та сходи при вході до будівель завжди були обов’язковими невід’ємними елементами кожного будинку. Тепер, згідно чинних ДБН, передбачати обов’язкові сходи чи поріг при вході не потрібно.
 
Відтак, згідно з ДБН, допускається влаштовувати вхід до будинку на рівні позначки тротуару за умови влаштування твердого покриття з обладнанням водовідведення та улаштуванням антикригових електричних кабельних систем згідно з ДСТУ Н Б В.2.5-78:2014 «Настанова з улаштування антикригових електричних кабельних систем на покриттях будівель і споруд та в їх водостоках».
 
До цієї зміни, щоб спроектувати входи до житлових будинків без порогів та сходів потрібно було отримувати окремий дозвіл на таке відхилення від норм ДБН, що могло затягувати процедури проектування та нести в собі корупційні ризики.
 
Прийняті зміни сприятимуть створенню в Україні реального універсального простору, який буде зручним і доступним для кожного, в тому числі, для маломобільних груп населення: людей з інвалідністю, батьків з маленькими дітьми на колясках, людей похилого віку, вагітних жінок тощо.
 
Зміни у ДБН розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП».
 
Ця зміна до ДБН чинна з 1 жовтня 2018 року.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)