ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: спеціальні системи пожежогасіння у музеях дозволять зберегти 100% експонатів

Нові ДБН: спеціальні системи пожежогасіння у музеях дозволять зберегти 100% експонатів

У проекті нових ДБН щодо закладів культури та дозвілля пропонується ввести рекомендацію — влаштовувати системи газового та вуглекислотного пожежогасіння в експозиційних залах та фондосховищах музеїв.
У проекті нових ДБН щодо закладів культури та дозвілля пропонується ввести рекомендацію — влаштовувати системи газового та вуглекислотного пожежогасіння в експозиційних залах та фондосховищах музеїв. Це сприятиме збереженню 100% експонатів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
 
Принцип дії систем газового пожежогасіння полягає в тому, що проникаючи у приміщення, газ витісняє кисень, чим зупиняє подальше розповсюдження вогню. При вуглекислотному пожежогасінні вуглекислота під дією високої температури також переходить у газоподібний стан, що сприяє зниженню концентрації кисню в повітрі. Крім цього, вуглекислота також сприяє охолодженню поверхонь, які піддавалися вогню. Використовуються ці системи обов’язково після евакуації людей з приміщень.
 
Згідно з проектом ДБН «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади», в експозиційних залах та фондосховищах музеїв рекомендується застосовувати газове та вуглекислотне пожежогасіння. Це сприятиме збереженню важливих та цінних експонатів, документів, виставкових матеріалів у випадку можливих надзвичайних ситуацій.
 
Проект нових ДБН В.2.2-Х:201Х «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади» розробляється на заміну чинних ДБН 2005 року.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)