ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: сучасні норми проектування смуг для громадського транспорту

Нові ДБН: сучасні норми проектування смуг для громадського транспорту

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продовжує оновлення ДБН щодо вулиць і доріг населених пунктів.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продовжує оновлення державних будівельних норм (ДБН) щодо вулиць і доріг населених пунктів. 
 
Наразі розглядається пропозиція переглянути та суттєво вдосконалити рекомендаційні вимоги до влаштування відокремлених смуг для громадського транспорту, щоб покращити його роботу та підвищити безпеку і комфорт пасажирів. 
 
Сьогодні у чинних нормах щодо проектування вулиць і доріг відсутні окремі рекомендації, як потрібно влаштовувати відокремлені смуги громадського транспорту, у якій смузі руху це краще робити, для якого транспорту – рейкового чи безрейкового, також не береться до уваги функціональне призначення вулиці, її оточення та інтенсивність. Тому зараз є пропозиція переглянути ці вимоги та, враховуючи всі ці необхідні параметри, оновити їх відповідно до європейського досвіду. 
 
Окрім норм проектування для покращення роботи громадського транспорту в Україні, також обов’язково потрібно оптимізувати та вдосконалювати наявні міські маршрути, підвищувати якість надання транспортних послуг. 
 
Проект змін до ДБН наразі розробляється ДП «ДерждорНДІ».
 
Нагадаємо, ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» вступили в дію з 1 вересня 2018 року. Ними було введено низку принципово якісних змін для безпеки і комфорту людей, зокрема, можливість звуження ширини смуг руху на дорогах, обов’язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту, обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, велодоріжок та велосмуг та інші зміни.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)