ГоловнаПублікаціїМістобудуванняНові ДБН: у нових житлових будинках від 4 поверхів мають обов’язково передбачатися ліфти

Нові ДБН: у нових житлових будинках від 4 поверхів мають обов’язково передбачатися ліфти

У нових житлових будинках від 4 поверхів мають обов’язково передбачатися ліфти — норми вступають в дію з грудня
Оновленими державними будівельними нормами (ДБН) щодо проектування житлових будинків введено нові вимоги:
  • рекомендовано влаштовувати ліфти у нових житлових будинках від 3-х поверхів;
  • у новому житлі висотою 4 поверхи та більше ліфти передбачаються обов’язково.
За старими нормами ліфти у житлових будинках мали проектуватися лише від 5 поверхів.
 
Нові ДБН “Житлові будинки. Основні положення”, в яких містяться ці норми, вже опубліковані та вступають в дію з 1 грудня цього року.
 
У нових нормах зазначається, що у житлових будинках з позначкою підлоги верхнього житлового поверху, яка перевищує на 8 м позначку підлоги першого поверху (тобто, 3-й поверх і вище), рекомендується встановлювати пасажирські ліфти. А у разі перевищення на 12 м і більше (тобто, 4-й поверх і вище) — їх встановлення обов’язкове.
 
При цьому, ліфти, їх обладнання, розміщення машинного та блочного приміщень та сходів між цими приміщеннями потрібно влаштовувати згідно з відповідними стандартами:
 
— ДСТУ Б В.2.6-52:2008 “Сходи маршеві, площадки та огорожі сталеві.Технічні умови”;
 
— ДСТУ EN 81-20:2015 “Норми безпеки щодо конструкції та експлуатації ліфтів. Ліфти для перевезення пасажирів та вантажів. Частина 20. Ліфти пасажирські та вантажопасажирські”;
 
— ДСТУ EN 81-70:2010 “Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Специфічне використання пасажирських і вантажопасажирських ліфтів”.
 
Нагадаємо, в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №8 від 20 серпня 2019 року опубліковані нові державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків — ДБН В.2.2-15:2019 “Житлові будинки. Основні положення”.
 

Вони вводять низку принципових змін в будівництві і реконструкції житла та, відповідно до законодавства, вступають в дію орієнтовно через 3 місяці після опублікування — з 1 грудня цього року. 

 
Коментарі (0)