ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: у великих містах України зможуть проектувати перехоплюючі автостоянки

Нові ДБН: у великих містах України зможуть проектувати перехоплюючі автостоянки

З 1 липня у великих містах України зможуть проектувати перехоплюючі автостоянки для розвантаження центру від авто
В Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №3/2019 опублікована Зміна №2  до ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів», якою унормовано можливість проектувати перехоплюючі автостоянки у великих містах України для розвантаження центру від надмірної кількості автомобілів, про це повідомила прес-служба Мінрегіону. 
 
Норма вступає в дію з 1 липня 2019 року.
 
Практика організації перехоплюючих автостоянок розповсюджена у Європі та інших країнах світу. 
 
По-перше, це значно полегшує транспортний рух у великих містах, по-друге, розвантажує центральні райони від надмірної кількості автомобілів, зменшуючи проблеми з парковками та заторами на дорогах. 
 
Створення перехоплюючих парковок на в’їзді в центральні райони великих міст сприятиме:
 
— зменшенню заторів на дорогах;
 
— вирішенню проблем з нестачею парковок;
 
— підвищенню екологічного стану міст;
 
— налагодженню транспортного руху в центральних районах міст.
 
Згідно зі змінами до ДБН, перехоплюючі автостоянки мають розміщуватися поблизу залізничних станцій, авіаційних терміналів, станцій метрополітену, зупинок маршрутного таксі та іншого громадського транспорту, розташованого на під’їзді до центральної частини міста. Мінімальна відстань до вказаних об’єктів – 150 м.
 
До 50% машиномісць на перехоплюючих автостоянках мають передбачатися для довготривалого зберігання авто (протягом дня), до 25% машиномісць –  для короткочасного зберігання (на декілька годин).
 
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.
 

Перехоплююча автостоянка − стоянка, розташована поблизу автотранспортних шляхів прямування населення з місця проживання. Призначена для розвантаження центральної частини в приміській і периферійній зонах, шляхом тимчасового зберігання автомобілів при пересадці на громадський транспорт. Дозволяє зменшити завантаженість автотранспортної системи міста, звільнивши її від частини особистого автотранспорту. 

 
Коментарі (0)