ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: в громадських будівлях можна будувати підземні багаторівневі паркінги

Нові ДБН: в громадських будівлях можна будувати підземні багаторівневі паркінги

Згідно з новими ДБН вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки можуть проектуватися до 5 поверхів, тоді як автоматизовані підземні паркінги можуть мати до 9 поверхів
З 1 червня вступають в дію державні будівельні норми В.2.2-9:2018 «Громадські будинки і споруди. Основні положення».
 
Зокрема, в документі прописана можливість та вимоги до проектування багаторівневих підземних автостоянок у громадських будинках. Так, вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки можуть проектуватися до 5 поверхів, тоді як автоматизовані підземні паркінги можуть мати до 9 поверхів.
 
Згідно з новими ДБН допускається проектувати вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки до громадських будинків з умовною висотою до 50 метрів включно згідно з Рекомендаціями щодо забезпечення протипожежного захисту підземних автостоянок до 5 поверхів включно. А автоматизовані підземні автостоянки – до 9 поверхів включно. При цьому підземні автостоянки повинні бути забезпечені ліфтами або підйомниками.
 
Крім того, в’їзди і виїзди з підземних і підземно-надземних гаражів повинні бути віддалені від вікон житлових будинків і приміщень громадського призначення з постійним перебуванням людей, а також ділянок шкіл, інтернатів, оздоровчих та дошкільних закладів згідно з вимогами ДБН «Планування і забудова територій».
 
Вентиляційні шахти підземних і підземно-наземних автостоянок повинні передбачатися згідно з вимогами ВСН «Підприємства з обслуговування автомобілів» та ДБН «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів».
 
Прийняті зміни дозволять:
  • збільшити кількість парко-місць, які можуть проектуватися в складі громадських закладів;
  • заощадити простір на організацію таких парковок;
  • підвищити комфорт відвідувачів, які користуються індивідуальним транспортом.
Нові ДБН розроблені ДП «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва» на заміну ДБН з 2009 року.
 

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)