ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: в нових житлових будинках можна передбачати вбудовані магазини і кафе на будь-яких поверхах

Нові ДБН: в нових житлових будинках можна передбачати вбудовані магазини і кафе на будь-яких поверхах

З 1 грудня при будівництві нових житлових будинків можна передбачати вбудовані магазини і кафе на будь-яких поверхах – нові ДБН
Новими державними будівельними нормами щодо житлових будинків передбачено можливість розміщувати вбудовані і вбудовано-прибудовані приміщення громадського призначення: магазини, кафе, салони краси, відділення банків тощо на будь-яких поверхах житлових будинків. Раніше це дозволялося робити лише до 3-го поверху включно.
 
Норма розповсюджується виключно на нове будівництво житлових будинків. Крім цього, обов’язковою вимогою розміщення такого вбудованого закладу є виділення його в окремий протипожежний відсік.
 
Виняток складають об’єкти, які негативно впливають на людину за рівнем шуму, вібрацій, електромагнітних випромінювань та радіації. Наприклад, кафе з цілодобовим режимом роботи, підвищеним рівнем шуму тощо.
 
Також заборонено розміщувати в житлових будинках:
 
  • Готелі та хостели;
  • Магазини з сумарною площею понад 1000 кв. м;
  • Спеціалізовані заклади і підприємства, експлуатація яких може призвести до забруднення території та повітря;
  • Спеціалізовані магазини будівельних, мастильних та інших товарів (наприклад, фарб, лаків, вогненебезпечних речовин і матеріалів);
  • Майстерні з ремонту взуття та побутових машин і приладів площею понад 100 кв. м;
  • Лазні, сауни, виробничі приміщення, похоронні бюро тощо.
Також, з 1 жовтня 2018 року в дію вступили зміни у ДБН «Житлові будинки», які дозволии розміщувати в житлових будинках заклади громадського харчування місткістю до 250 місць (раніше було до 50 місць) за умови наявності окремої від будинку території та дотримання необхідних протипожежних та інших вимог.
 

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)