ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: влаштування доступного середовища для людей з інвалідністю в концертних залах та театрах

Нові ДБН: влаштування доступного середовища для людей з інвалідністю в концертних залах та театрах

У проекті нових ДБН пропонується ввести чіткі та обов’язкові параметри влаштування доступного середовища для всіх груп людей з інвалідністю у приміщеннях театрів, кінотеатрів, музеїв, концертних залів
У проекті нових державних будівельних норм щодо доступності пропонується ввести чіткі та обов’язкові параметри влаштування доступного середовища для всіх груп людей з інвалідністю у приміщеннях театрів, кінотеатрів, музеїв, концертних залів та інших громадських закладів, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
В Україні діє лише один театр з облаштованим безбар’єрним простором для людей з інвалідністю. Це Театр на Подолі у Києві. На противагу цьому в більшості європейських країн доступним є практично усі такі громадські заклади. 
 
Згідно з проектом ДБН, місця для осіб з інвалідністю у зальних приміщеннях потрібно розташовувати в доступній для них зоні залу, що забезпечить повноцінне сприйняття події.
 
Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату повинні бути забезпечені: безперешкодний доступ до будівлі та приміщень за допомогою пандусів, підйомників чи ліфтів, ширина дверей не менше 0,9 м, спеціальні облаштовані туалетні кімнати тощо.
 
Для людей з порушеннями слуху сидячі місця потрібно розміщувати на відстані не більше 10 м від джерела звуку. Крім цього, в аудиторіях та залах з фіксованими сидіннями на 50 осіб та більше необхідно передбачати не менше 4% крісел з вмонтованими системами індивідуального прослуховування.
 
Для людей з порушеннями зору має бути забезпечена необхідна тактильна та візуальна інформація. У приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер’єрів допускається використовувати інші компенсуючі заходи. Наприклад, аудіопокажчики.
 
Крім цього, у залах для глядачів з кількістю місць більше 800 мають бути підвищені вимоги до безпеки та створені належні умови для безпечної евакуації людей з інвалідністю, які мають складності з пересуванням.
 
Проект нових ДБН розроблений ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Він адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.
 
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.  
 
Коментарі (0)