ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: встановити мінімальну відстань, на якій дозволяється висаджувати дерева

Нові ДБН: встановити мінімальну відстань, на якій дозволяється висаджувати дерева

В Україні планують встановити мінімальну відстань, на якій дозволяється висаджувати дерева в новій садибній забудові
У державних будівельних нормах планують унормувати мінімальну відстань від краю земельної ділянки, на якій дозволяється висаджувати дерева і кущі у новій садибній та дачній забудові. Мова йде лише про ті сторони земельних ділянок, які є суміжними з сусідськими.
 
Відповідна норма міститься у проекті оновлених ДБН «Планування та забудова територій», які вже затверджені і будуть опубліковані найближчим часом.
 
Згідно з проектом ДБН, мінімальна відстань від межі суміжної земельної ділянки до кущів, які висаджуються, має складати 1 м, до стовбурів дерев — не менше 4-6 м в залежності від крони, але не менше половини її діаметру.
 
Для прикладу, якщо крона дерева складає в середньому 10 метрів, то відстань від межі сусідньої ділянки має складати не менше 5 метрів, щоб його гілки не заходили на сусідню територію.
 
Також, щоб не провокувати додаткові конфлікти, власники сусідніх земельних ділянок мають вживати низку заходів, наприклад, підрізати гілки дерев, щоб ті не заважали та не переходили на сусідню земельну ділянку.
 

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)