ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: введено допустимий відсоток забудови ділянок при розміщенні нових будинків

Нові ДБН: введено допустимий відсоток забудови ділянок при розміщенні нових будинків

У ДБН по містобудуванню введений максимально допустимий відсоток забудови земельних ділянок при розміщенні нових житлових будинків
У державних будівельних нормах щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”), які діють з вересня 2018 року та є обов’язковими, введений максимально допустимий відсоток забудови земельних ділянок при розміщенні нових житлових будинків. Він залежить від їх поверховості.
 
Згідно з ДБН, при розміщенні на земельній ділянці одного або групи житлових будинків необхідно обов’язково дотримуватися розрахункових показників граничних параметрів забудови:
 
Наприклад, проектується новий 11-поверховий житловий будинок, то максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки складає 30%, а інші 70% відводяться на облаштування зелених насаджень, зон відпочинку та дитячих майданчиків.
 
 
У разі проектування декількох житлових будинків різних поверхів, при розрахунках приймається їх середня поверховість.
 
Норма стосується виключно нового будівництва. При реконструкції кварталів забудови дані показники не застосовуються, а приймаються відповідно до існуючих розмірів земельної ділянки і відсотка площі забудови.
 
ДБН “Планування і забудова територій” було розроблено на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)